Witam!
Przyszła pora pożegnać Windowsa ponownie i zainstalować (dla odpoczynku od Ubuntu) Debiana. Tylko, że tym razem chcę to wykonać na dysku SSD. Otóż posiadam laptopa Lenovo G50-80 i zamontowany w nim GoodRam C100 120GB. Planuję zainstalować na nim Debiana 8.2.
Na swoje pytanie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi... a odpowiedzi to głównie przekierowania do optymalizacji dysku SSD w języku angielskim (jestem jeszcze z tych nieuków, co niezbyt są z tym językiem oswojeni)...
Jak wygląda sprawa z SSD dzisiaj? Z tego co mi wiadomo to z każdym kolejnym kernelem jest co raz mniej rzeczy do zrobienia aby dysk SSD działał długo i poprawnie. Czy konieczne jest robienie czegoś jeszcze poza włączeniem TRIM aby dysk działał długo i prawidłowo? Jeśli tak, to jakie są to czynności?
Miałem plan aby przeznaczyć 1GB na SWAP (myślę, że tyle wystarczy, dopowiem, że posiadam 4GB RAM) i całą resztę przestrzeni na system. Sprawdzi się to? Jako, że to laptop, to zależy mi na usypianiu i wybudzaniu.
Debian tym razem na SSD
Obecnie nie trzeba nic specjalnego ustawiać dla SSD(Korzystam bezproblemowo z SSD od Debian 7 jeśli to coś pomaga).
Jeśli chcesz docelowo hibernować to musisz zwiększyć pojemność SWAP do wartości co najmniej równej wartości pojemności twojej pamięci RAM (czyli min. 4GB).
Samo usypianie nie wymaga SWAP.
1GB SWAP przy tej ilości RAM wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem.
Osobiście gdy instalowałem tego Debiana 7 to ustawiłem 4GB SWAP, ale miałem wtedy 2GB RAM. Obecnie mam 6GB RAM i w normalnym użyciu systemu (www, poczta, gry) SWAP jest bezczynny.
Jeśli chcesz docelowo hibernować to musisz zwiększyć pojemność SWAP do wartości co najmniej równej wartości pojemności twojej pamięci RAM (czyli min. 4GB).
Samo usypianie nie wymaga SWAP.
1GB SWAP przy tej ilości RAM wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem.
Osobiście gdy instalowałem tego Debiana 7 to ustawiłem 4GB SWAP, ale miałem wtedy 2GB RAM. Obecnie mam 6GB RAM i w normalnym użyciu systemu (www, poczta, gry) SWAP jest bezczynny.