Nie uruchamia si

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
i109

Nie uruchamia się XFCE

Post autor: i109 »

Witam, debian uruchamia się w tej kolejności:
-GRUB
-błąd "ERROR* PCH transcoder A FIFO underrun", poczytałem trochę na ten temat - z tego co zrozumiałem to problem z kernelem, pomóc miał jego downgrade ale ja go nie aktualizowałem
-przez sekundę pojawia się "Debian GNU/Linux 8 debian tty1", logowanie (to samo co w konsoli z ctrl+alt+f1)
-miga kreska w lewym górnym rogu (podkreślenie, "_")

i to tyle, gdy przechodzę do ctrl+alt+f1 i próbuję uruchomić/zrestartować lightdm to wracam do poprzedniego punktu (znowu miga podkreślenie w lewym górnym rogu), a po powrocie do konsoli widzę taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

** (lightdm:938): WARNING **: Error getting user list from org.freedesktop.Accounts: GDBUS.Error :o rg.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.Accounts was not provided by any .service files
Nie wiem co mogłem zepsuć, jedyne co zrobiłem przed restartem to włączyłem ustawienia nvidii, ale nic tam nie zmieniałem. Moja wersja debiana to 8.2, karta graficzna geforce 710m. Co powinienem teraz zrobić? z góry dziękuje za pomoc :)
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Czy system jest w pełni zaktualizowany?

Kod: Zaznacz cały

apt-get update && apt-get dist-upgrade
Sprawdziłbym czy problem występuje na innym menedżerze logowania (slim lub lxdm - tylko testing lub sid). Oczywiście możesz też sprawdzić gdm ...
ODPOWIEDZ