"Nauka" Debiana

Ogólne pytania dotyczące systemu
moro

"Nauka" Debiana

Post autor: moro »

Witam.
Jeżeli temat jest w złym dziale to proszę o przeniesienie do innego - poprawnego.
Obecnie pracuję jako technik w sieci internetowej i bardzo chciałbym się rozwinąć w temacie debiana - poznać system, nauczyć się pisać skrypty w bashu itd... co w przyszłości miałoby mi pomóc przy zmianie pracy na lepszą. W pracy mam styczność z debianem ale w zasadzie używam tcpdump, arping, zakładam konta pocztowe ( nowych userów ) z poziomu konsoli i to chyba wszystko.
Zainstalowałem na komputerze Debiana, kupiłem książkę "Linux praktyczne rozwiązania" A. Podstawczyńskiego. Przeczytałem, poćwiczyłem tematy z książki. Orientuję się co nie co w iptables, wiem do czego służy cron i pewnie jeszcze z kilkoma innymi rzeczami też bym sobie poradził.

Niestety nie wiem co dalej... na laptopie problemy raczej same z siebie się nie pojawiają... mam wrażenie że stanąłem i nie wiem co dalej robić żeby się rozwijać. Może ktoś z bardziej doświadczonych userów zasugeruje w jaki sposób można ruszyć dalej?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Virtualbox i konfiguracje sieciowe.
moro

Post autor: moro »

dedito pisze:Virtualbox i konfiguracje sieciowe.
Mógłbyś odrobinę rozwinąć?
Postawienie kilku virtualnych maszyn i konfiguracją łączności pomiędzy nimi czy o czymś innym myślisz?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Postaw kilka wirtualek i zbuduj między nimi sieć, nadaj jednej lub dwóm rolę routera + firewalla i się baw, możesz się pobawić w różne protokoły routingu (np ospf i statyczne), kształtowanie ruchu (kolejki), firewalle itd.
ODPOWIEDZ