Witajcie
Po tygodniu z Debianem stwierdzam, że Linuxy to jest właśnie to. I chciałbym zacząć używać już na co dzień lapka z Linuxem. Więc przydało by się go zabezpieczyć w razie W.
Chodzi mi po głowie zainstalowanie Debiana 8.2 i Kali Linux 2 na oddzielnych partycjach, na jednym dysku i zaszyfrowanie tego, a jeszcze chciałbym mieć "3" partycję z klamotami typu foty,mp3 itd, która będzie dostępna z obu systemów i również zaszyfrowana, tak by w przypadku zmiany systamu jakiegoś nie bawić się z danymi, tylko śmiało działać.
I teraz tak:
"3" Partycja z klamotami, myślę, że spokojnie mogę zaszyfrować trucryptem, już po postawieniu systemów, więc nie problem.
Natomiast Debiana i Kaliego szyfrował bym z instalatorów ( niegdy tego nie robiłem, na razie tylko instalowałem Debiana i to też miałem pod górkę, takie losy początkującego).
Pytanie jak podzielić dysk i jak to ogarnąć. Czy muszę robić 2 partycje boot dla każdego systemu oddzielnie?
Czy może podzielić Gparted-em dysk na 4 partycje, 1-boot 200/300MB, 2-Debian LVM 50GB, 3-Kali 50GB LVM, 4-kalmoty 45GB i instalować po kolej systemy.
Czy nie będzie się to gryzło ze sobą w takiej kombinacji?
Bardzo mało jest informacji o instalowaniu Linuxów obok siebie i szyfrowaniu ich, jedyne co znalazłem, to to, że są problemy z tym.
Na razie z zerowałem dysk, żeby móc przystąpić szybciej do działania i mieć więcej możliwości.
Multi system z Szyfrowaniem
- LordRuthwen
- Moderator
Olej Truecrypta, skoro będziesz tam korzystał z Linuksów to używaj LUKS-a.
Partycje: 200 MB /boot reszta wedle uznania, np tak jak powiedziałeś.
Nie rób tego w żadnym gparted tylko podczas instalacji pierwszego systemu podziel dysk odpowiednio i potem tylko wybierz podczas instalacji drugiego odpowiednią partycję.
Problemów nie ma żadnych z dwoma systemami obok siebie, póki nie są na jednej partycji
Partycje: 200 MB /boot reszta wedle uznania, np tak jak powiedziałeś.
Nie rób tego w żadnym gparted tylko podczas instalacji pierwszego systemu podziel dysk odpowiednio i potem tylko wybierz podczas instalacji drugiego odpowiednią partycję.
Problemów nie ma żadnych z dwoma systemami obok siebie, póki nie są na jednej partycji

Nic z tego.
Próbowałem szyfrować dyski podczas instalacji i efekt jest taki, że albo tylko jeden system się ładuje albo żaden, gdzie GRUB widzi tylko jeden system za każdym razem
Do rzeczy jak wyglądało działanie:
Płytka Debian-8.2.0-amd64-netinst w CD-ROM -> instalacja -> Partycjonowanie na:
-> koniec instalacji pierwszego systemu i wszystko chodzi jak powinno. ( Kali jest szybszy na szyfrowanym dysku )
Instalowanie drugiego systemu -> USB kali-linux-2.0-amd64 -> instalacja ->wykrywanie dysków:
Jakieś sugestie co sknociłem?
W między czasie będę instalował bez szyfrowania i spróbuje zaszyfrować partycje po instalacji systemów o ile się mi uda te dwie dystrybucje wsadzić na jeden dysk.
Próbowałem szyfrować dyski podczas instalacji i efekt jest taki, że albo tylko jeden system się ładuje albo żaden, gdzie GRUB widzi tylko jeden system za każdym razem
Do rzeczy jak wyglądało działanie:
Płytka Debian-8.2.0-amd64-netinst w CD-ROM -> instalacja -> Partycjonowanie na:
Dyski się szyfrują ->hasła masła -> z instalacją/bez GRUB-a (próbowałem z instalowaniem Gruba z obu instalek na raz jak i z jednej tylko i na przemian, bo Kali Linux ma GRUB-a 2 a Debian GRUB-a)sda "/boot" -> 500MB partycja podstawowa, flaga rozruchowa podniesiona
sda5 -> 50gb, partycja logiczna, szyfrowanie włączone -> konfiguruje szyfrowany wolumin "/"
sda6 -> 50gb, partycja logiczna, szyfrowanie włączone -> konfiguruje szyfrowany wolumin
sda7 -> 50gb, partycja logiczna, szyfrowanie włączone -> konfiguruje szyfrowany wolumin
-> koniec instalacji pierwszego systemu i wszystko chodzi jak powinno. ( Kali jest szybszy na szyfrowanym dysku )
Instalowanie drugiego systemu -> USB kali-linux-2.0-amd64 -> instalacja ->wykrywanie dysków:
->instalowanie dobiega końca i klops, GRUB2 z Kali Linux dominuje i nie widzi Debiana.sda "/boot" -> 500MB partycja podstawowa, flaga rozruchowa podniesiona (ponownie wskazuje partycję na /boot, ale bez formatowania)
sda5 -> 50gb, partycja logiczna, szyfrowanie włączone -> konfiguruje szyfrowany wolumin
sda6 -> 50gb, partycja logiczna, szyfrowanie włączone -> konfiguruje szyfrowany wolumin (wskazuje partycję jako / )
sda7 -> 50gb, partycja logiczna, szyfrowanie włączone -> konfiguruje szyfrowany wolumin
Jakieś sugestie co sknociłem?
W między czasie będę instalował bez szyfrowania i spróbuje zaszyfrować partycje po instalacji systemów o ile się mi uda te dwie dystrybucje wsadzić na jeden dysk.
Nie wiem przypadkiem czy instalując kali nie zamieniłeś grub.cfg debiana i dlatego nie widać systemu.
Możesz spróbować użyć polecenia spod Kali :
Tylko najpierw zamontuj i odszyfruj parycje Debiana
Możesz spróbować użyć polecenia spod Kali :
Kod: Zaznacz cały
os-prober
update-grub
Zainstalowałem bez szyfrowania z wspólnym
Instalowałem też na przemian i tylko z jednym GRUB lub GRUB2 więc nie wiem czy mogłem któregoś zmienić skoro go nie było. Bo z tego co czytałem to należy tylko instalować jednego GRUB.
Nadmienię, że przy instalacji z szyfrowaniem ani razu żaden GRUB nie widział innego systemu.
Drążę temat dalej i być może problem wynika z zamiany numeracji partycji przez GRUB2.
Wrzucam dla potomnych:
Efekt, GRUB2 widzi oba systemy, ładuje je, ale Debian łapie zwieche na panelu logowania, Kali po załadowaniu systemu nie przesusza przez panel logowania.sda "/boot" 500mb partycja podstawowa,
sda1 "/" Kali na partycji podstawowej,
sda5 "/" Debian na Logicznej
i GRUB 2 od Kali Linux tylko
Spróbuje.pawkrol pisze:Nie wiem przypadkiem czy instalując kali nie zamieniłeś grub.cfg debiana i dlatego nie widać systemu.
Możesz spróbować użyć polecenia spod Kali :Tylko najpierw zamontuj i odszyfruj parycje DebianaKod: Zaznacz cały
os-prober update-grub
Instalowałem też na przemian i tylko z jednym GRUB lub GRUB2 więc nie wiem czy mogłem któregoś zmienić skoro go nie było. Bo z tego co czytałem to należy tylko instalować jednego GRUB.
Nadmienię, że przy instalacji z szyfrowaniem ani razu żaden GRUB nie widział innego systemu.
Drążę temat dalej i być może problem wynika z zamiany numeracji partycji przez GRUB2.
Wrzucam dla potomnych:
grub1: grub2:
/dev/sda1 (hd0,0) (hd0,1)
/dev/sda2 (hd0,1) (hd0,2)
/dev/sda3 (hd0,2) (hd0,3)
/dev/sdb1 (hd1,0) (hd1,1)
/dev/sdb2 (hd1,1) (hd1,2)
/dev/sdb3 (hd1,2) (hd1,3)