KDE - Debian 8.2 - Problem z konfiguracj

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Mister

KDE - Debian 8.2 - Problem z konfiguracją dwóch monitorów (Dual Display)

Post autor: Mister »

Witam wszystkich!
Po około 4 godzinach przeszukiwania forów i stron internetowych postanowiłem, że zapytam tutaj. A więc:
Zainstalowałem Debiana 8.2 ze środowiskiem graficznym KDE. Mam kartę graficzną GTX 960, więc zainstalowałem także sterowniki NVIDIA pobrane bezpośrednio z ich serwera w wersji 352.55. Mam dwa monitory o różnych rozdzielczościach. (1920x1080 i 1440x900)
Po instalacji sterowników, główny monitor działa poprawnie i bez zarzutu. Drugi natomiast utknął na rozdzielczości 640x480, a jedyny inny dostępny tryb w ustawieniach NVIDII to 320x240. Próbowałem dodać tryb za pomocą xrandr ale wyskakują błędy przy komendzie addmode.
Co ciekawe, przed instalacją sterowników działał tylko ten drugi monitor (to akurat wina karty graficznej, instalacja każdego systemu przebiega właśnie na nim) i to w większej rodzielczości niż ta, która jest teraz. Możliwe że ma to jakiś związek z tym, że główny monitor podłączony jest kablem HDMI do gniazda HDMI, a drugi - kablem VGA do gniazda DVI-I przez przejściówkę. Dodatkowo dodam, że na Windowsie wszystko działa poprawnie.
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, będę bardzo wdzięczny za pomoc! Z linuxami miałem już styczność ale z Debiana dopiero zaczynam korzystać. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ