Szóste pole, (fs_passno), jest używane przez program fsck(8) aby zadecydować, jaka powinna
być kolejność sprawdzania systemów plików podczas ładowania systemu. Główny system plików
powinien mieć fs_passno równą 1, zaś inne systemy plików powinny mieć fs_passno równe 2.
napewno wiesz co robisz używając drivera ntfs w trybie r/w ?? o ile mi wiadomo jest to mocno odradzane. jeśli potrzebujesz zapisywać na ntfs zainteresuj sie ntfs-3g
darkwater pisze:napewno wiesz co robisz używając drivera ntfs w trybie r/w ?? o ile mi wiadomo jest to mocno odradzane. jeśli potrzebujesz zapisywać na ntfs zainteresuj sie ntfs-3g
Chce tylko moc odczytywac i zapisywac dane na dyskach ntfs.
A to chyba tylko okresla system plikow a nie driver !?
wczesniej zamontowalem recznie za pomoca:
ps wpis ntfs określa właśnie driver a nie typ partycji (choć oczywiście driver musi pasować do typu partycji)
oki to czym sie rozni ntfs od ntfs-3g ???
Jesli mialbym uzywac ntfs-3g to czy mialbym zamienic wpis w fstab z ntfs na ntfs-3g ???
Dlaczego nie zaleca sie uzywania w fstab ntfs ?
opis z man fstab:
Trzecie pole, (fs_vfstype), opisuje typ systemu plików. Obecnie system obsługuje poniższe rodzaje systemów plików:
nie zaleca sie zapisywania na partycjach ntfs przy użyciu linuksowego drivera o nazwie ntfs. grozi to utratą danych na ww. partycjach. ntfs-3g jest uznawany za stabilny i bezpieczny - również przy zapisie. odpowiedź jak używać ntfs-3g masz w man ntfs-3g - na forum temat też był poruszany - poszukaj
darkwater pisze:nie zaleca sie zapisywania na partycjach ntfs przy użyciu linuksowego drivera o nazwie ntfs. grozi to utratą danych na ww. partycjach. ntfs-3g jest uznawany za stabilny i bezpieczny - również przy zapisie. odpowiedź jak używać ntfs-3g masz w man ntfs-3g - na forum temat też był poruszany - poszukaj
Dzięki, twoja rada na pewno będzie spożytkowana
Przeoczyłem tą końcówkę man-a ;/