Debian stretch - problem z uruchomieniem systemu
-
hehe,teraz nie wiem,nie będę czarował,bo też nie jestem zaawansowanym użytkownikiem.Albo spróbuj zainstalować stery od grafiki albo usuń całe środowisko graficzne kde i zainstaluj od nowa albo zainstaluj inne np. cinnamon
Tak jak wcześniej wspomniałem,u mnie kde5 działa pod warunkiem,że nie korzystam z sddm no i ten problem z kwin co jakiś czas
Tak jak wcześniej wspomniałem,u mnie kde5 działa pod warunkiem,że nie korzystam z sddm no i ten problem z kwin co jakiś czas
-
Dzięki wielkie za pomoc, sporo się nauczyłem, myślę że wątek będzie bardzo przydatny jeszcze dla wieeelu osób. Ale niestety po drodze rozwaliłem system - zrobiłem autoremove i wywaliło mi sudo z systemu, jeszcze kilka innych dziwnych rzeczy się stało. Cóż - zagapiłem się i nie sądzę, by opłacało się jeszcze tego trupa reanimować. Zainstaluję chyba to wszystko od nowa i powinno być git.
Czy zainstalowanie dwóch środowisk graficznych obok siebie może generować problemy? Mam na myśli wgranie KDE i np. MATE. Czy może lepiej w swoim czasie zrobić backup i odinstalować jedno na rzecz drugiego?
Czy zainstalowanie dwóch środowisk graficznych obok siebie może generować problemy? Mam na myśli wgranie KDE i np. MATE. Czy może lepiej w swoim czasie zrobić backup i odinstalować jedno na rzecz drugiego?
-
Co sie przełącza?Wybór środowiska graficznego podczas logowania czy wybór menadżera logowania?Zakładając,ze masz więcej niż jeden
Jesli masz dwa np. sddm i dajmy na to xdm to dajesz jako root czy tam z sudo
wtedy będziesz miał wybór menadżera logowania.Srodowisko wybierasz sobie już w menadżerze.SDDM,KDM,GDM3 obsługuja wybór środowiska graficznego reszta nie wiem.Ja mam tyko kde i logowanie z konsoli
więc jakiś napakowany menadżer typu gdm3 który waży ponad 500 mega nie jest mi do niczego potrzebny
Jesli masz dwa np. sddm i dajmy na to xdm to dajesz jako root czy tam z sudo
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure sddm

Panowie, nie siejcie zamętuszelma pisze:...jest enp2s0 i to jest pewnie przyczyną braku netu

host wp.pl
wiem,ze może się tak zwać,ale nie wiedzieć czemu zawsze miałem eth0 i wszystko hasa a dnia nastepnego uruchamiam kompa i nie mam netu.Okazuje się,że wszystkie ustawienia są na eth0 a karta ma przypisane enp7s0.Odgadniesz czemu tak się stało bo ja nie wiem,przeprawiłem ręcznie w plikach na enp7s0 i internet powrócił.tak było w moim przypadku
poza tym autor tematu miał neta jak się okazało,ale nie z recovery mode a wcześnie nie mógł zalogować się jako uzytkowik :P
Sprawdzać nic nie musi bo internet działa z użytkownika
poza tym autor tematu miał neta jak się okazało,ale nie z recovery mode a wcześnie nie mógł zalogować się jako uzytkowik :P
Sprawdzać nic nie musi bo internet działa z użytkownika
- marcin1982
- Moderator
Panowie ... nie siejcie offtopu ...
szelma
Nie grzeb w plikach, bo pierwsza, kolejna i trzecia aktualizacja i tak wszystko zaorają.
Dodaj na stałe w linii komend jądra w Grub / Syslinux taki wpis i po krzyku:
szelma
Nie grzeb w plikach, bo pierwsza, kolejna i trzecia aktualizacja i tak wszystko zaorają.
Dodaj na stałe w linii komend jądra w Grub / Syslinux taki wpis i po krzyku:
net.ifnames=0
Dzięki marcin1982 .Na razie wszystko jest ok jeśli chodzi o net,będę pamiętał na przyszłość.Sorry za offtop,ale zostały poruszone dwa problemy w jednym temacie z czego jeden to nie był problem 
Temat nie został rozwiązany,rozwikłaliśmy zagadkę z logowaniem,bo sam nie dawno borykałem się z problemem,który stwarzał mi sddm.Okazało się jednak,że nie tylko sddm,ale i coś innego nie leży.Zabrakło niestety fachowców od linuksa
a dwóch niedoświadczonych może coś naprawić czasem a jeszcze więcej popsuć
Tak więc autor tematu postanowił stawiać debiana od nowa,w każdym razie moje porady niczego nie popsuły

Temat nie został rozwiązany,rozwikłaliśmy zagadkę z logowaniem,bo sam nie dawno borykałem się z problemem,który stwarzał mi sddm.Okazało się jednak,że nie tylko sddm,ale i coś innego nie leży.Zabrakło niestety fachowców od linuksa