Gnome nie ma panela górnego i dolnego. Co robi
-
- Beginner
Gnome nie ma panela górnego i dolnego. Co robić?
Dodawałem sobie applety czy jak to się tam nazywa do panela górnego no i dałem aby pokazywał temperaturę na procesorze. I teraz po restarcie komputera Gnome nie wyświetla mi górnego i dolnego panelu. Co zrobić aby przywrócić? Wiem że w KDE usuwało się jakiś katalog /home. Jak jest z Gnome. Proszę pomocy!
-
- Beginner
Jak tak zrobię to wywala taki oto komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Został wykryty uruchomiony wcześniej panel. Nowy program zostanie zakończony
Jak nie masz dostepu do konsoli prawy klik, stworz aktywator polecenie:
W konsoli
Wyszukaj proces gnome-panel i jego PID (numer po lewej stronie)
I sproboj jeszcze raz uruchomic gnome-panel
gnome-terminal
ps -A
kill <PID>
-
- Beginner
Niezbyt efektywna metoda rozwiazywania problemow z pojedynczymi programami.gawcyk1986 pisze:czeka mnie instalacja Debianka od nowa
dpkg-reconfigure gnome-panel
-
- Beginner
Panowie te porady nie działają. Nic instalnę Debiana od nowa. Ale mam pytanie zasługujące na nowy temat lecz napiszę tutaj w tym. Otóż wiem że można zostawić katalog /home, jednak podczas instalacji chcę zmienić jego rozmiar. I teraz potrzebuje te dane wszystkie nagrać na DVD. Mam katalog /home/Dokumenty spakować bez kompresji. Następnie podzielić go na rozmiar płyty DVD powiedzmy 4,5 GB. Jak to uczynić? £ączna objętość katalogu Dokumenty wynosi 25 GB. Nigdy nie miałem do czynienia z pakowaniem plików w Linuksie stąd potrzebuję bezboleśnie to przeprowadzić jako że rodzina naciska na mnie by komputer do używalności doprowadzić. I moje jeszcze jedno pytanie. Gdy już zainstaluję Debiana. Skopiuje z płyt te podzielone pliki. Jak je odpakować do jednej całości?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za cenną dla mnie poradę.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za cenną dla mnie poradę.