Witam,
Jako, że własnie zaczynam przygodę z linuxami i jestem totalnie zielony, proszę o wyrozumiałość. Na razie komputery to jeszcze czarna magia dla mnie. Kilka razy w życiu instalowałem Windowsa i tyle.
Chcąc się zagłębić w tajniki linuxa postanowiłem zainstalować Debiana ( wiem, że ambitnie, ale taki już jestem ) i mam spore problemy.
Ogólnie jako, że nie używałem nigdy linuxa, to w planie mam multisystemowy by testować różne dystrybucje,le jak na razie chciałem powalczyć z jednym i walczę.
Sprzęt
Sony Vaio VGN-FW51MF
Dysk Samsunga 160 gb -> po "dd" (nie ja go zerowałem,od kolegi) bo na razie nie miałem odwagi instalować obok windowsa.
I do rzeczy co się dzieje, Instalacja przebiega gładko, jedyny problem, brak sterowników do wifi z tego co się dowiedziałem z googl, ale można je doinstalować później a i tak podłączony jest kabel.
Wszystko pięknie ładnie tak jak zalecane jest to dla nowicjuszy, czyli bez dzielenia partycji itp. Grub zainstalowany jak zalecane przez instalatora w miejscu docelowym /dev/sda .
Po zakończeniu instalacji restart i brak systemu.
Próbowałem zainstalować gruba raz jeszcze i lilo z instalatora na cd ale bez efektów.
Z googlowania wnioskuje, że mogą być jakieś problemy z MBR po zerowaniu i należało by zapodać jakiegoś bootlodera ale nie ogarniam jak to zbytnio zrobić i czy to jest to właśnie i czy jest sens to robić.
Z góry dziękuje za pomoc i sugestie.
[+] System not found po instalacji Debiana 8.2 z netinst
- marcin1982
- Moderator
Podaj wynik skryptu bootinfoscript:
http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/ .
Uruchomisz go przy pomocy dowolnego livecd linuksa. Wyniki umieść w tagach CODE.
http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/ .
Uruchomisz go przy pomocy dowolnego livecd linuksa. Wyniki umieść w tagach CODE.
Jak wspomniałem w pierwszym poście, moje obycie z komputerami sprowadzało się do klikania "dalej" i tak przechodziły instalowanie np Windowsa.
I teraz okazało się jaka ze mnie lamele, info o braku systemu wynikało z ustawień w Biosie, mianowicie brak bootowania z HDD, a wczytywanie z CD i USB tylko.
Chęć sprostania wyzwania od"marcin1982" naprowadziła mnie na ustawienia w Biosie by odpalić live USB, a okazało się i na czuja wstawiłem na pierwszej pozycji bootowanie z HDD i odpaliło.
Dziękuję za chęć pomocy i przepraszam za zaśmiecanie forum. Na pewno gdyby nie wy to bym nadal się głowił.
Ale jestem szczęśliwy mam Debiana
Teraz się pobawię trochę i działam dalej. Oczekujcie kolejnych pytań, następne może będą już mniej fopa.
P.S. Zawsze mnie śmieszyły instrukcje w których było napisane "jeśli urządzenie nie chce się włączyć, sprawdź źródło zasilania", a tu proszę.
I teraz okazało się jaka ze mnie lamele, info o braku systemu wynikało z ustawień w Biosie, mianowicie brak bootowania z HDD, a wczytywanie z CD i USB tylko.
Chęć sprostania wyzwania od"marcin1982" naprowadziła mnie na ustawienia w Biosie by odpalić live USB, a okazało się i na czuja wstawiłem na pierwszej pozycji bootowanie z HDD i odpaliło.
Dziękuję za chęć pomocy i przepraszam za zaśmiecanie forum. Na pewno gdyby nie wy to bym nadal się głowił.
Ale jestem szczęśliwy mam Debiana

Teraz się pobawię trochę i działam dalej. Oczekujcie kolejnych pytań, następne może będą już mniej fopa.
P.S. Zawsze mnie śmieszyły instrukcje w których było napisane "jeśli urządzenie nie chce się włączyć, sprawdź źródło zasilania", a tu proszę.