[+] Radio internetowe - autopilot
[+] Radio internetowe - autopilot
Witajcie,
Postanowiłem do Was dołączyć. To mój pierwszy post na tym forum. Jestem również nowym użytkownikiem systemu Linux.
Zainstalowałem serwer emisyjny SHOUTcast > 2.0 i otworzyłem na nim trzy testowe kanały. Od kilku dni walczę z instalacją jakiegoś autopilota, ponieważ nie będę wiecznie używał swojego komputera na windzie do transmitowania strumienia tym bardziej, że to radio jest prywatne (domowe) dla max. 5 słuchaczy łącznie ze mną.
SHOUTcast Transcoder, który został do tego stworzony niestety raczej odpada, ponieważ nie ma dostępnej wersji na moją dystrybucję. Próbowałem instalować wersję na linux i linux_x64 ale oczywiście instalacja się nie powiodła. Po kilku dniach szperania w sieci trafiłem na coś co się nazywa IDJC (Internet DJ Console) i jest w moim repozytorium. Niestety, po instalacji nie wiem jak uruchomić to w konsoli, a odpalając to w trybie graficznym wyrzuca mi błąd: "Zmiana katalogu na " (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodła.
Uprzejmie proszę o pomoc, lepszą niż instrukcja na oficjalnej stronie producenta.
Moja dystrybucja to Raspbian, czyli Debian na procesor ARM.
Pozdrawiam,
Kamil
Postanowiłem do Was dołączyć. To mój pierwszy post na tym forum. Jestem również nowym użytkownikiem systemu Linux.
Zainstalowałem serwer emisyjny SHOUTcast > 2.0 i otworzyłem na nim trzy testowe kanały. Od kilku dni walczę z instalacją jakiegoś autopilota, ponieważ nie będę wiecznie używał swojego komputera na windzie do transmitowania strumienia tym bardziej, że to radio jest prywatne (domowe) dla max. 5 słuchaczy łącznie ze mną.
SHOUTcast Transcoder, który został do tego stworzony niestety raczej odpada, ponieważ nie ma dostępnej wersji na moją dystrybucję. Próbowałem instalować wersję na linux i linux_x64 ale oczywiście instalacja się nie powiodła. Po kilku dniach szperania w sieci trafiłem na coś co się nazywa IDJC (Internet DJ Console) i jest w moim repozytorium. Niestety, po instalacji nie wiem jak uruchomić to w konsoli, a odpalając to w trybie graficznym wyrzuca mi błąd: "Zmiana katalogu na " (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodła.
Uprzejmie proszę o pomoc, lepszą niż instrukcja na oficjalnej stronie producenta.
Moja dystrybucja to Raspbian, czyli Debian na procesor ARM.
Pozdrawiam,
Kamil
zainstalowałeś tylko IDJC?Do tego potrzebny jest serwer dźwieku jack http://www.jackaudio.org/ bez niego IDJC działać nie będzie.Tutaj jest jego konfiguracja http://idjc.sourceforge.net/install_first_run.html
Tak, widziałem tą konfigurację na stronie producenta.
Wszystko byłoby fajne, gdyby powiedział jak to zainstalować, gdzie to edytować
Zainstalowałem IDJC
Próbuję uruchomić
Wszystko byłoby fajne, gdyby powiedział jak to zainstalować, gdzie to edytować
Zainstalowałem IDJC
Zainstalowałem JACKsu -c "apt-get install idjc"
Wprowadziłem potrzebną konfiguracjęapt-get install jackd qjackctl
Sprawdzam, czy konto użytkownika jest członkiemsu -c 'echo "@audio - rtprio 99" >> /etc/security/limits.conf'
Nie zwraca mi niczego, więc uważam, że wszystko jest w porządkusudo usermod -a -G audio $(whoami)
Próbuję uruchomić
jack_control start
-bash: jack_control: nie znaleziono polecenia
Daj to
wypadałoby sprawdzić kartę
i przypisać mu kartę
uruchamia chyba qjackctl albo /.jackdrc
Kod: Zaznacz cały
[font=courier new][color=#000000]Jackd -d alsa[/color][/font]
[color=#000000][font=courier new]cat /proc/asound/cards[/font][/color]
[color=#000000][font=courier new]jackd -d alsa -d twojakarta -r 44100 -p 256[/font][/color]
Tak restartowałem. Nie dawałem znaku życia, ponieważ robiłem jeszcze jedną rzecz w systemie i rozwaliłem pliki butujące. Zaraz spróbuję tego, co tutaj doradzasz. Czy wiesz może, w jaki sposób wycofać się po otwarciu czegoś takiego w terminalu?
lub/etc/rc.local
Serwer zaczyna wyświetlać mi logi, co prawda już je wyłączyłem do wyświetlania w terminalu, ale będąc fizycznie przy komputerze nie mogę się zalogować, próbowałem już wszystkiego ctrl + X, exit, quit, return[1]. Po wykonaniu np. ctrl + x wyświetla mi coś takiego, takibym był w pliku tekstowym, a nie mam opcji wyjścia jak w przypadku "nano":./sc_serv
W przypadku PuTTY łącze się od nowa po uruchomieniu serwera, ale jeśli uruchomię go w raspberry to nie mogę już nic zrobić, tylko odłączyć go od zasilania.^x
Sprawdzam kartę:
Chyba się udało...
Próbuję uruchomić Internet DJ Console:
Przypisuję mu, jeśli dobrze rozumiem:0 [ALSA ]: bcm2835 - bcm2835 ALSA
bcm2835 ALSA
Otrzymuję:jackd -d alsa -d bcm2835 -r 44100 -p 256
Polecenie qjackctl zwraca mi następujący błąd:jackdmp 1.9.9
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.
Copyright 2004-2012 Grame.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
JACK server starting in realtime mode with priority 10
ALSA lib control.c:951snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL bcm2835
control open "bcm2835" (No such file or directory)
ALSA lib control.c:951snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL bcm2835
control open "bcm2835" (No such file or directory)
Failed to connect to session bus for device reservation Unable to autolaunch a dbus-daemon without a $DISPLAY for X11
Failed to acquire device name : Audio-1 error : Invalid argument
Audio device bcm2835 cannot be acquired...
Cannot initialize driver
JackServer::Open failed with -1
Failed to open server
Polecenie jackd -d dummy -r 44100 zwraca mi:qjackctl.real: cannot connect to X server
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.Copyright 2004-2012 Grame.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
JACK server starting in realtime mode with priority 10
Chyba się udało...
Próbuję uruchomić Internet DJ Console:
Zwraca mi coś takiego:idjc
Zastanawiam się, czy instalowanie tego w moim przypadku ma jakikolwiek sens. Program używa karty dźwiękowej, mam w Raspberry tylko jedną, więc nawet jeśliby się to udało, będę mógł strumieniować tylko do jednego kanału, tzn. może i nawet do 10, ale zawsze ten sam dźwięk, a mi zależy stworzyć domowe radio z kilkoma kanałami muzycznymi. Zacząłem czytać trochę w Internecie i trafiłem na artykuł Quake3, jest ona w plikach binarnych, z którymi Raspberry sobie nie radzi. Podczas instalacji sc_trans (wielokanałowy autopilot) wyrzuca mi błąd, że nie może otworzyć pliku binarnego (po poleceniu uruchomienia: ./sc_trans sc_trans.conf). Autor pewnej strony twierdzi, że z powodzeniem można kompilować pliki binarne przy użyciu samego Raspberry Pi 2, a następnie je bez problemu uruchomić. Słyszałeś coś o tym? Po otwarciu sc_trans w zwykłym notatniku mam "krzaczki", ale noże w tym kierunku warto iść. Bardzo chciałbym mieć w domu takie radio, kilku kanałowe.Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/idjc", line 29, in <module>
exit(idjc.main())
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/idjc/__init__.py", line 91, in main
from .prelims import ProfileManager
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/idjc/prelims/__init__.py", line 272, in <module>
class ProfileManager(object):
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/idjc/prelims/__init__.py", line 623, in ProfileManager
_profile_has_owner = closure(dbus.SessionBus().name_has_owner,
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/_dbus.py", line 211, in __new__
mainloop=mainloop)
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/_dbus.py", line 100, in __new__
bus = BusConnection.__new__(subclass, bus_type, mainloop=mainloop)
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/bus.py", line 122, in __new__
bus = cls._new_for_bus(address_or_type, mainloop=mainloop)
dbus.exceptions.DBusException: org.freedesktop.DBus.Error.NotSupported: Unable to autolaunch a dbus-daemon without a $DISPLAY for X11
Umiesz liczyć - licz na siebie.
Mimo wszystko dziękuję bardzo obecnych tutaj forumowiczów na zainteresowanie tematem.
Postawiłem 12 serwerów, 6 autopilotów na serwer SHOUTcast i 6 na serwer IceCast.
Dziękuję za Waszą pomoc, na ile byliście w stanie mi pomóc, za chwilę Waszej uwagi.
Pozdrawiam ;-)
Temat OFF
Mimo wszystko dziękuję bardzo obecnych tutaj forumowiczów na zainteresowanie tematem.
Postawiłem 12 serwerów, 6 autopilotów na serwer SHOUTcast i 6 na serwer IceCast.
Dziękuję za Waszą pomoc, na ile byliście w stanie mi pomóc, za chwilę Waszej uwagi.
Pozdrawiam ;-)
Temat OFF