brak mozliwosci po
brak mozliwosci połączenia
Witam,
mam podobny problem nie moge wbić sie na terminal przez ssh . Ciągle woła hasło mimo, że podaje prawidłowe. Czy ktoś mógłby sprecyzować co kolega Muchomorr miał na myśli? Jakie powinny być uprawnienia do konkretnie jakich plików?
mam podobny problem nie moge wbić sie na terminal przez ssh . Ciągle woła hasło mimo, że podaje prawidłowe. Czy ktoś mógłby sprecyzować co kolega Muchomorr miał na myśli? Jakie powinny być uprawnienia do konkretnie jakich plików?
Tak to jest Debian. Połączenie jest ale ciągle woła hasło. Próbuje się połączyć przez WinSCP i TC.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/56234ef74bae78e0
Dodam , że bez problemu łączę się na serwer za pomocą innego użytkownika ale on nie ma odpowiednich uprawnień.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/56234ef74bae78e0
Dodam , że bez problemu łączę się na serwer za pomocą innego użytkownika ale on nie ma odpowiednich uprawnień.
Muszę dodać kilka plików w miejsca gdzie inny user nie ma dostępy nadać im odpowiedni atrybut i dodać do cron autostart oraz skrypt do sprawdzania działania.
Oczywiście mogę to zrobić w inny sposób aczkolwiek najprościej i najszybciej przez roota, niemniej szukam rozwiązania właśnie tego problemu z połączeniem, a nie jak to zrobić w inny sposób.
ROZWIĄZANIE PROBLEMU:
zalogować się na konsoli jako administrator (root)
wpisać:
pico /etc/ssh/sshd_config
i edytować linijkę
PermitRootLogin without-password
zamieniamy na
PermitRootLogin yes
wciskamy kolejno:F2,T,Enter.
Restart komendą reboot i cieszymy się połączeniem SSH jako root.
Oczywiście mogę to zrobić w inny sposób aczkolwiek najprościej i najszybciej przez roota, niemniej szukam rozwiązania właśnie tego problemu z połączeniem, a nie jak to zrobić w inny sposób.
ROZWIĄZANIE PROBLEMU:
zalogować się na konsoli jako administrator (root)
wpisać:
pico /etc/ssh/sshd_config
i edytować linijkę
zamieniamy na
PermitRootLogin yes
Restart komendą reboot i cieszymy się połączeniem SSH jako root.
- LordRuthwen
- Moderator
To samo krócej:
Niepotrzebnie restartujesz maszynę, to nie Windows :P musisz zmienić nawyki.
Ale wiesz, że zezwalanie rootowi na zdalne logowanie to proszenie się o kłopoty?
Kod: Zaznacz cały
sed -i 's/PermitRootLogin without-password/PermitRootLogin yes/g' /etc/ssh/sshd_config && /etc/init.d/ssh restart
Ale wiesz, że zezwalanie rootowi na zdalne logowanie to proszenie się o kłopoty?
LordRuthwen pisze:To samo krócej:Niepotrzebnie restartujesz maszynę, to nie Windows :P musisz zmienić nawyki.Kod: Zaznacz cały
sed -i 's/PermitRootLogin without-password/PermitRootLogin yes/g' /etc/ssh/sshd_config && /etc/init.d/ssh restart
Na pewno masz rację, sposób szybszy jak ktoś zna komendy linux. A co może się stać przez połączenie root'em? Linux jak dotąd jest dla mnie tajemnicą więc napisałem łopatologicznie jak dla siebie. Ktoś co zaczyna jak ja zrozumie.
kolesgit1 pisze: pico /etc/ssh/sshd_config
i edytować linijkę
zamieniamy na
PermitRootLogin yes
.
chyba pomyliłeś edytor pico z mcedit/mc . W pico nie ma F2
A tak w ogóle my to wszystko wiemy. Wiesz to jest tak po coś zrobione. I tak ma być jak było. A że nie potrafisz poprawnie zrobić więc zrobiłeś coś przez co obniżyłeś bezpieczeństwo systemu. I co z tego że Ci działa, no działa ale na niższym poziomie bezpieczeństwa. A najgorzej na początku nauki przyjąć niewłaściwe nawyki, które będziesz dublował przez wiele lat, aż ktoś wpakuje Ci się kilka razy na serwer i zniszczy twoją prace i skompromituje