Keepass2 nie otwiera bazy, ponieważ nie rozpoznaje wtyczki TwofishCipher

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
DadaD
Beginner

Keepass2 nie otwiera bazy, ponieważ nie rozpoznaje wtyczki TwofishCipher

Post autor: DadaD »

Zainstalowałem Keepass2 oraz mono na Debianie testing z oficjalnego repo, niestety nie moge uzyskać dostępu do bazy i otrzymuję komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Wtyczka niezgodna z wersją programu:
/usr/lib/keepass2/TwofishCipher.plgx
Poszukaj właściwej wersji wtyczki na stronie internetowej.
Jako plugin zawsze używałem i tak mam zabezpieczoną bazę Twofish Cipher for KeePass Password Safe pobierany z

http://gogogadgetscott.info/keepass/two ... er-1.3.zip

niestety mimo wielokrotnych prób nie udało mi sie zmusić aplikacji do działania.
Kikakrotnie kopiowałem, zmieniłem chmod wtyczki z 644 na 755, niestety bez efektu.

W związku z tym, że do tej pory tej wersji (Keepass2) nie używałem na Debianie nie wiem co jest przyczyną problemów.
Już zaczynam podejrzewać, że w repozytoriach jest inna wersja niż oficjalna.

Wtyczkę zawsze pobierałem ze strony do której odsyłał producent, do tej pory nigdy nie miałem problemów i aplikacja działała.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

Zajrzałem.
Większości wtyczek używanych przez Thomasa nie używam.
W repozytoriach, które używam (testing) nie widzę dodatkowych pluginów - dokumentację wcześniej ściągnąłem.
Jakie zależności trzeba pobrać?
Skąd?

Czy dobrze zrozumiałem, że ta wtyczka Keeagent stanowi niezbędny komponent? I po pobraniu Keepas uruchamia się? Tak jest wg Thomasa?
W opisie o wtyczce
http://keepass.info/plugins.html#keeagent
"KeeAgent is a plugin for KeePass 2.x that allows SSH keys stored in a KeePass database to be used for SSH authentication by other programs." Lecz ja nie mam zamiaru jej używać i nigdy nie używałem! A aplikacja działała.
ODPOWIEDZ