repozytorium debiana pod w

Ogólne pytania dotyczące systemu
szybki

repozytorium debiana pod własną domeną

Post autor: szybki »

Czy jest sposób, aby sklonować repozytorium debiana pod własną domenę? Zrobiłem klon debiana w formie iso, i dodałem swoje oprogramowanie, jednak z uwagi na licencję nie mogę ich wysłać do oficjalnego repo. Chciałbym zrobić patent taki jaki ma np. ubuntu czy mint, aby pod moją domeną byly pobierane paczki debiana z oficjalnego repo + moje, tylko jak to zrobić aby w source.list była moja domena? Wiem że mogę zrobić własne repo i dodać do listy, mi jednak chodzi o całkoite zastąpienie nazw, coś w rodzaju stworzenia własnego distro.
giaur
Member

Post autor: giaur »

szybki pisze:Chciałbym zrobić patent taki jaki ma np. ubuntu czy mint, aby pod moją domeną byly pobierane paczki debiana z oficjalnego repo + moje.
Ubuntu nie pobiera żadnych paczek z repo debiana. Ma swoje własne repozytorium ze swoimi paczkami.
szybki

Post autor: szybki »

Tak, tylko jak to zrobić?
giaur
Member

Post autor: giaur »

Mogę ci powiedzieć jak zrobił to Ubuntu. Wziął wszystkie pakiety źródłowe Debiana, które istnieją, przekompilował je i wrzucił do swojego repozytorium. Natomiast nie bardzo rozumiem, co ty chcesz zrobić. Chcesz mieć takie niby swoje własne repozytorium, które tak naprawdę zawiera 1 twój pakiet a resztę kradnie bezpośrednio z repo Debiana, tak żeby wyglądało że tego nie robi i że to wszystko twoje? Tak się nie da, możesz tylko skompilować wszystkie pakiety Debiana i z tego z robić pełne repo, tak jak zrobił to Ubuntu. Obawiam się jednak że życia ci na to nie starczy.
ODPOWIEDZ