1. czy w komendzie
postfix ma zostać czy mam utworzyć własnego użytkownikaGRANT ALL PRIVILEGES ON maildb.* TO 'postfix'@'localhost' IDENTIFIED BY 'passwd';
2. czy mam coś zmieniać w tym kodzie oprócz domeny ?
3.do czego służą aliasy typu:INSERT INTO virtual (address, goto) VALUES ('root','mail@example.com');
INSERT INTO virtual (address, goto) VALUES ('postmaster','mail@example.com');INSERT INTO virtual (address, goto) VALUES ('postmaster@example.com','mail@example.com'); INSERT INTO virtual (address, goto) VALUES ('mail@example.com','mail@example.com');
4. podczas dodawania użytkowników mytestpassword to ma być czyste hasło czy mam je zakodować w md5 lub innym ?INSERT INTO virtual (address, goto) VALUES ('newmail@example.com','mail@example.com');
5. jeśli mój plik etc/postfix/main.ct wygląda inaczej to mam usunąć oryginalną zawartość i wkleić to co jest w tym tutku?INSERT INTO users (address,password,name,domain,maildir) VALUES
('mail@example.com',encrypt('mytestpassword'),'John Doe','example.com','example.com/example/Maildir/');
6. jeśli chodzi o kod
jakie wartości należy podać ( wiadomo że hasłó) czy user ma taki zostać?/etc/postfix/mysql_gid.cf
hosts = 127.0.0.1user = postfixpassword = *****dbname = maildb query = SELECT gid FROM users WHERE address = '%s'
nie chcę żebyście mówili mi krok po kroku co gdzie wpisać jedynie opisowo gdyż zależy mi aby się tego dobrze nauczyć. niedługo zaczynam studium w tym kierunku ale chciałbym mieć już na start jakąś wiedzę
Może znacie jakieś dobre tutoriale (fajnie by było po polsku ale nie koniecznie) byle by było to dobrze opisane szczegułowo, nie zame komendy tylko coś w stylu "jeśli wyciągniesz zawleczkę po kilku sekundach opadnie zapadka i granat wybuchnie, spowoduje to durze zniszczenia więc lepiej pozostaw zawleczkę na swoim miejscu"
Może znacie jakieś dobre książki z tej dziedziny. Nie ukrywam że jestem samoukiem i nigdy wcześniej nie kożystałem z takiej pomocy i napewno przez to popełniam jakieś błędy