Witam
Od jakiegoś czasu zamierzam się przesiąść na Debiana. W linuxie jestem początkujący wię. Chciałbym się dowiedzieć jaką wersje polecacie dla początkującego??? Wersje stabilną czy testową. Czytałem że wersje testową bardziej się opłaca zainstalować na Desktop, bo jest praktycznie tak samo stabilna jak wersja Stabilna i jednocześnie jest częsciej aktualizowana. Jeśli tak to po co jest ta wersja stabilna i dla kogo przeznaczona (pewnie serwery) ale proszę o pomoc. Pozdrawiam
Jak
Oki zainstalowałem właśnie debiana według instrukcji velmafia. poszło dośc gładko. Ale ominołem jeden krok. Znaczy się przy instalowaniu środowiska graficznego. Nie odznaczyłem tej opcji no i zainstalowało mi się gnome, wolałbym KDE więc pytanko mam jak usunąć całkowicie GNOME i wszelkie jego pozostałości.
Jutro zabieram się do aktualizacji systemu.
Jutro zabieram się do aktualizacji systemu.

dawideo, jeśli nie brakuje Ci miejsca na dysku, to polecił bym Ci zostawienie Gnome zainstalowane io tylko doinstalować KDE, będziesz zawsze mógł w razie czego spróbować innego środowiska jak najdzie Ci taka ochota.
a co do usunięcia Gnome, to wpis w konsoli:
a następnie przejdź do katalogu z pakietami Gnome i po kolei je zaznaczaj do usunięcia (tylko uważaj na zależności).
aloha
a co do usunięcia Gnome, to wpis w konsoli:
Kod: Zaznacz cały
aptitude
aloha