Cups + SMB + Skanowanie obrazów na serwer

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Meredzio

Cups + SMB + Skanowanie obrazów na serwer

Post autor: Meredzio »

Witam,
Przejdę od razu do rzeczy. Moim problemem jest konfiguracji drukarki hp (Mam na tą firmę uczelnie jak na koszoną trawę), ze względu na to że w domu jest podłączona fizycznie przez kabel USB do Laptopa z Win Vista, który działa jak mu się żywnie podoba, raz widzi tą drukarkę raz nie. Drukarka to HP J6410 z kartą Wi-Fi (Z początku działała przez router na tej Viscie ale ten system + hp nie muszę dalej tłumaczyć). Postanowiłem zrobić drukowanie po przez serwer z użyciem sieci, bez fizycznego połączenia z drukarką która jest pokój dalej ze względów na osobę, która non stop drukuje i skanuje. Pod wpływem presji i stresu połączyłem ją po przez serwer CUPS jednakże na tym się skończyło, moja wiedza opiera się na forach, ale do zrozumienia jak to działa potrzebuje wyjaśnienia a nie chamskiego klepania z neta. Czy byłby ktoś z was na tyle uprzejmy i wytłumaczył by mi jak mogę dodać tą drukarkę łącząc się przez router do mojego serwera z Debianem, udostępniając tą drukarkę po przez smb która ma już skonfigurowane udostępnianie plików (coś taka domowa chmura) do wszystkich użytkowników w domu, którzy podadzą oczywiście hasła, które są już skonfigurowane jako użytkownicy smb (smbpasswd) i jeszcze jak ktoś by skanował, to skany wrzucały by się do folderu udostępnionego w smb. Jak by to zrobić, oczywiście szukałem po googlach jednakże nie znalazłem nic fajnego co bym mógł zrozumieć.

Serdecznie pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc :)

@Edit
Tak wygląda moja sieć.
Załącznik Topologia Sieci.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
Topologia Sieci.jpg
ODPOWIEDZ