witam,
chcę postawić file server na debianie 8.1 .
Posiadam server ze sprzetowym kontrolerem raid 1, 2x dysk 1TB.
Jak najlepiej partycjonować dysk?
Jak ja to widzę:
4GB na swap ( serwer ma 4gb docelowo 8gb ram).
30GB na roota
900gb na /backup
pozostałe miejsce dawać na boot?
Czy może jeszcze osobno /tmp i var/??
Nie mam doświadczenia w tym kierunku i proszę o pomoc.
pozdro
p.s system plików ext4
file server 1TB na Raid 1
- LordRuthwen
- Moderator
Dokładnie, swap Ci nie potrzebny, bo maszyna będzie chodziła ciągle i obciążenia nie będzie miała praktycznie żadnego.
Jeśli ma serwować tylko pliki to na roota nie potrzeba Ci więcej niż 5 GB, reszta na przestrzeń roboczą.
Za pomocą czego będziesz te pliki udostępniał? SMB, NFS, HTTP, FTP?
Jeśli HTTP to nie baw się w apache tylko postaw tam nginx, do statycznych plików wręcz idealny.
Jeśli ma serwować tylko pliki to na roota nie potrzeba Ci więcej niż 5 GB, reszta na przestrzeń roboczą.
Za pomocą czego będziesz te pliki udostępniał? SMB, NFS, HTTP, FTP?
Jeśli HTTP to nie baw się w apache tylko postaw tam nginx, do statycznych plików wręcz idealny.
Zostałbym przy MBR jeżeli nie będziesz instalował większych dysków niż 2TB, tak będzie łatwiej
Nie tworzysz wtedy żadnej partycji boot musisz tylko pamiętać o zainstalowaniu gruba również na drugim dysku
macierzy po instalacji systemu.
Może być konieczne ustawienie trybu legacy zamiast uefi w opcjach bios dotyczących uruchamiania,
w przeciwnym wypadku instalator prawdopodobnie automatycznie utworzy tablicę partycji GPT i partycję boot dla UEFI.
W tym przypadku również musisz pamiętać o instalacji grub'a również na drugim z dysków macierzy.
Nie tworzysz wtedy żadnej partycji boot musisz tylko pamiętać o zainstalowaniu gruba również na drugim dysku
macierzy po instalacji systemu.
Może być konieczne ustawienie trybu legacy zamiast uefi w opcjach bios dotyczących uruchamiania,
w przeciwnym wypadku instalator prawdopodobnie automatycznie utworzy tablicę partycji GPT i partycję boot dla UEFI.
W tym przypadku również musisz pamiętać o instalacji grub'a również na drugim z dysków macierzy.