eth0,eth1,tun0,stary terminal,openvpn udostpenianie internetu na inne maszyny

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
debiansilezia

eth0,eth1,tun0,stary terminal,openvpn udostpenianie internetu na inne maszyny

Post autor: debiansilezia »

Witam serdecznie. Wygrzebałem z szafy bardzo stary terminal ,który praktycznie nie nadawał się do użytku.Za mało miejsca na jakąs sensowną pełną wersję konsoliczy ubuntu czy debiana (256 mega). Udało mi się jednak odpalić na nim tiny core i przeprowadzić ręczną instalację (automatyczna nie śmigała). Z racji iż system debian/ubuntu/kubuntu są pochodnymi praktycznie większość spraw pokrywa się z różnymi innymi dystrybucjami. Chciałem poprosić was chłopaki/kobiety o pomoc. Dystrybucja wykrywa takie interfejsy. Eth0 przez niego leci źródło internetu. Eth1 sieciówka przez którą chce nadać tun0 tun0 interfejs openvpn Chciałbym uzyskać osobną sięć Eth0 jest z puli 192.168.2.1 Zaś na Eth1 wolałbym pulę 192.168.3.1 a źródłem internetu miałby być tylko i wyłącznie openvpn jeśli rozłączy vpna internetu ma nie być. Aktualnie chcę to zrobić na kablu później będę kombinował nad stworzeniem jeszcze ap. Terminal się kurzył to po co kupować specjalny router a teraz przynajmniej może do czegoś posłużyć ktoś ma pomysł jak powinien wyglądać ip tables do takiego rozwiązania ? Czy jeśli to połączenie będzie udostępnione przykładowo dla windowsa xp/7 na interfejsie eth1 to jego ip powinno byc 192.168.3.2 255.255.255.0 192.168.3.1 dnsy 8.8.8.8 8.8.4.4 ? z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Pokaż zawartość pliku:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/networking/interfaces
I o ile coś już masz zmienione to pokaż:

Kod: Zaznacz cały

iptables -nvL --line-numbers
Szukaj też sam pod takim kątem:
http://www.samba.org.pl/2013/04/prosty- ... arciu.html .
debiansilezia

Post autor: debiansilezia »

Dzieki. Niestety nie dalem rady ;/
ODPOWIEDZ