Kilka pyta
Kilka pytań od początkującego
Cześć użytkownikom debiana.
Postanowiłem przejść z windowsa na system linuksowy.
Wybór padł na dystrybucje debianowe a mianowicie solydxk oraz sparky linux.
Na początek idzie ten pierwszy.
Jako że solydxk jest wydawany w trybie ciągłym to mam pytanie odnośnie komend do aktualizacji.
Jakie komendy są najwłaściwsze do aktualizacji systemu?
Czy
1: aptitude update
2: aptitude dist-upgrade
to jest to?
Czy lepiej użyć zwykłego apta lub komendy w ogóle mają inaczej brzmieć? A może coś dodać?
Postanowiłem przejść z windowsa na system linuksowy.
Wybór padł na dystrybucje debianowe a mianowicie solydxk oraz sparky linux.
Na początek idzie ten pierwszy.
Jako że solydxk jest wydawany w trybie ciągłym to mam pytanie odnośnie komend do aktualizacji.
Jakie komendy są najwłaściwsze do aktualizacji systemu?
Czy
1: aptitude update
2: aptitude dist-upgrade
to jest to?
Czy lepiej użyć zwykłego apta lub komendy w ogóle mają inaczej brzmieć? A może coś dodać?
Użyj wsparcia ze strony dystrybucji.
Pisze tam, że to dystrybucja bazująca na miesięcznych update packach.
http://solydxk.com/get-support/tutorials/#up
Pisze tam, że to dystrybucja bazująca na miesięcznych update packach.
http://solydxk.com/get-support/tutorials/#up
Aptitude do upgrejtu systemu używam od jajkiś 3 lat i nie widzę żadnego problemu. Kiedyś od wydania Sarge 2005.06.06 używałem apt-geta dio upgrejtu. przed wydaniem wheezy już całkowicie przeszedłem na aptitude z apt-geta
O ile kiedyś miało to znaczenia jakiego narzędzia używasz (każde z nich miało oddzielną baze informacji o pakietach), tak dziś możesz nawet obu używać naprzemiennie bo naprawili ten bug. I nie ma znaczenia którego używasz. Tak te polecenia są poprawne do upgrejtu które podałeś. Po prostu musisz wszystko dokładnie czytać co chce zrobić i tyle, a nie walić ślepo enter za każdym razem...
O ile kiedyś miało to znaczenia jakiego narzędzia używasz (każde z nich miało oddzielną baze informacji o pakietach), tak dziś możesz nawet obu używać naprzemiennie bo naprawili ten bug. I nie ma znaczenia którego używasz. Tak te polecenia są poprawne do upgrejtu które podałeś. Po prostu musisz wszystko dokładnie czytać co chce zrobić i tyle, a nie walić ślepo enter za każdym razem...