Debian 8 GNOME - Brak czcionek w Steam przez Wine.

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
ShogunToyo

Debian 8 GNOME - Brak czcionek w Steam przez Wine.

Post autor: ShogunToyo »

Witam. W Debianie Jessie udało mi się bezproblemowo zainstalować steam natywnie na Debiana. Ale mam problem ze steam przez Wine. Ogólnie działa ale brak jakichkolwiek czcionek. Mussiałbym robić wszystko po "omacku" jak to się mówi. Jest jakiś sposób aby czcionki pojawiły się w programie? Ewentualnie czy ktoś zna sposób na ich zainstalowanie.

Pozdrawiam.
totalniezielony

Post autor: totalniezielony »

Musisz doinstalować czcionki Microsoftu. Ściągnij sobie playonlinux on robi to automatycznie
Awatar użytkownika
ShogunToyo

Post autor: ShogunToyo »

Dzięki ale bez PlayOnLinux chciałbym się obejść po za tym czcionki z Win są już zainstalowane problem w tym że się nie wyświetlają.
StrikerASD

Odpowiedź

Post autor: StrikerASD »

Cześć. Wine od wersji 1.7.50 wspiera dwrite, więc czcionki na steamie będą się wyświetlać poprawnie. Jeśli masz starszą wersję Wine albo z jakiegoś powodu nie możesz mieć tej nowej kompilacji, to uruchom winecfg. Wejdź do libraries i tam w pustym polu wpisz dwrite > następnie dodaj tą bibliotekę przyciskiem "add" i ustaw ją już z listy na "disabled". Polecam tak czy inaczej Wine Staging, jest o wiele lepsze od zwykłego wine'a, bo posiada lepszą obsługę grafiki w grach. Poniżej przesyłam linka do repozytoriów dla wersji pod Debian Jessie:

https://github.com/wine-compholio/wine- ... stretchsid

Zainstaluj Wine-staging:i386, nie instaluj Wine64, bo to i tak nie działa jak trzeba. Zazwyczaj i tak są uruchamiane 32-bitowe aplikacje i one działają najlepiej. Nie przejmuj się, że Ci nie działa Big Picture - ta funkcja korzysta w steamie z DirectX 10, a implementacja tych bibliotek w Wine dopiero została rozpoczęta.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ