Co jakiś czas, ciężko powiedzieć, od czego to zależy, czy co to wywołuje. Nagle nie można odpalić niektórych programów, ich odpalanie przez konsolę wyświetla na końcu informację: naruszenie ochrony pamięci.
Nie zdarza się raczej, by działający program się zamknął. Pamięć RAM wg menedżera zasobów jest zapełniona nie więcej niż w ⅔, czasem w mniej niż połowie (są 2x2 GB DDR2).
Programy, których nie można odpalić to np. Cheese do obsługi kamery, mplayer (choć tutaj np. działa dźwięk, a „sterownik” obrazu nie, za to jest stos błędów w konsoli). Czasem też (to wyjątek) zamknie się Firef… znaczy Iceweasel, podczas działania.
Dwie istotne rzeczy. Gdy system wejdzie w tryb segfault, powyższych programów nie mogę odpalić, inne działają. Gdy zaistnieje segfault, nie mogę odpalić nic „problematycznego”. Jeśli nie działa mplayer, na bank nie odpalę też cheese, i vice versa. Iceweasel rzadko używam, więc za dużo nie powiem. Choć on jest wyjątkiem, bo po awarii segfault można go odpalić ponownie, ale przy powrocie do otwartych kart znów się wywala. Obstawiam więc, że gdy wystąpi błąd, nie blokuje on przeglądarki, tylko jakąś wtyczkę (javę albo flasha pewnie).
Druga rzecz: pomaga ctrl+alt+backspace. Dlatego ta wiadomość znalazła się tutaj – ewidentnie po restarcie X wszystko znów gra, nie musi być restartu systemu.
Pamięć RAM dziś przetestowałem w każdy możliwy sposób (wymieniłem na inną, mieszałem konfiguracje, błąd się i tak pojawia). HDD był sprawdzany, wolny od błędów, fsck na bieżąco pilnuję.
Sprzęt i info systemowe: Lenovo Thinkpad X61s, HDD 250G, / i /home na sda1 i sda2 (/home odziedziczony po Linux Mint Debian Edition). Procek 64 bitowy Dual Core, Debian 8 też 64 bity, dodatkowo dołożona architektura i386 do obsługi Skype. Gdy nie odpalam Skype wcale (chyba jedyna aplikacja x86) segfault też występuje. Swap na karcie pamięci SD, ale gdy raz go wyłączyłem i wyjąłem kartę, też po jakimś czasie wystąpił segfault.
Może powinienem wypróbować inne jądro? Tylko kompletnie nie mam pojęcia, jakie.
Dodam, że na LMDE (Mincie) problem nie występował (choć była masa innych, czego efektem jest właśnie mój obecny bój z Debianem…)
Kod: Zaznacz cały
$ uname -a
Linux C64 3.16.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.16.7-ckt9-3~deb8u1 (2015-04-24) x86_64 GNU/Linux