Oprogramowanie wspomagaj

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Spooler

Oprogramowanie wspomagające zarządzanie serwerownią

Post autor: Spooler »

Witam,
Zarządzam drobną serwerownią która obecnie ma kilka maszyn Dell R610. Maszyny złączone są w "klaster" a całe środowisko działa pod kontrolą VMware VCenter. Ta część ma kilkanaście rozmaitych maszyn wirtualnych z różnymi systemami od W2k08 przez W2k12, Debian, Centos, Oracle i kilka innych, na każdym serwerze działają jakieś usługi - http, Oracle, mysql, TerminalServices, Sql Server itp. Obok powyższego stoi kilka innych, nieco starszych maszyn, część też zrytualizowana, część nie.

Mam problem gdyż dostęp na prawach administracyjnych ma kilka osób, chciałbym w jasny i czytelny sposób zrobić opis/dokumentacje mówiąc kolokwialnie tego gdzie co leży i jak się tam dostać. Czy posiadacie Państwo jakieś narzędzia które możecie polecić?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Postaw sobie wiki, automatu żadnego nie znam. Poniekąd możesz się wspomóc GLPI z OCS Inventory
Spooler

Post autor: Spooler »

Wiki mam ale jest mało wygodna, edytor tekstu kiepski, pisząc artykuły zastanawiam się raczej nad ich treścią, brakiem błędów, nie chce mi się myśleć na temat formatowania.
Sprawdzę rozwiązania które proponujesz. Dziękuje!
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

CMS, coś opartego na bazie danych: wordpress, joomla, mambo itp

Nie chce Ci się edytować??? A chciałoby Ci się składnie wpisywać w html i robić stronę?

Wrzuć do libreoffice tekst i wyeksportuj do html i wrzuć na serwer.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

CMS, coś opartego na bazie danych: wordpress, joomla, mambo itp

Nie chce Ci się edytować??? A chciałoby Ci się składnie wpisywać w html/php i robić stronę?

Wrzuć do libreoffice txt i wyeksportuj do html.
ODPOWIEDZ