Trash??

Ogólne pytania dotyczące systemu
Elber

Trash??

Post autor: Elber »

Witam, mam pytanie, mam server dedykowany i dostęp do niego przez ssh, łącze się zawsze jako root, ostatnio przez przypadek usunąłem ważną rzecz komendą rm i tutaj moje pytanie, da się to jakoś odzyskać?? Jest coś takiego jak kosz?? Pozdrawiam
Rad
Member

Post autor: Rad »

Niestety nie. Możesz próbować używać jakichś programów do odzyskiwania danych, ale ja na tę chwilę nie pamiętam nazwy żadnego.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

a jaki był tam system plików? jeśli ext3, albo jakiś inny z nowych, to raczej nie odzyskasz sam tego.

możesz zgłosić się do jakiejś firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych i pewnie odzyskają ten plik, lecz to duużoooo kosztuje (konkretnej ceny nie znam, ale wiem że nie są to tanie rzeczy).

acha najlepiej będzie jeśli odmontujesz tą partycję na której miałeś ten plik, dzięki temu uchronisz go przed nadpisaniem (o ile jeszcze się nie nadpisał), wtedy będzie większa szansa odzyskania go.
ale najprawdopodobniej w przypadku skorzystania z usług takiej firmy, będziesz musiał dostarczyć im dysk (co może być trudne w przypadku serwera dedykowanego).

jeśli chcesz zapoznać się z kosztem tego, to najlepiej skontaktować się z taką firmą, oni dadzą więcej informacji.

jeśli będziesz próbował sam odzyskać ten plik to najlepiej będzie, gdy jak najszybciej odmontujesz tą partycję gdzie był plik, powód - napisałem wyżej.

PS.
a backupa jakiegoś nie masz? na każdym serwerze powinny być robione, właśnie na takie wypadki.
ODPOWIEDZ