Witajcie.
Proszę o pomoc z programem Cheese.
Sytuacja: był, i to długo, Mint-Debian (LMDE), jest Debian 8. /home odziedziczony. Był i jest MATE, z zainstalowanymi siłą rzeczy wieloma elementami Gnome.
Program Cheese uruchamia się, widzi kamerę (bez kamery jest w oknie Cheese komunikat o jej braku), ale wyświetla czarne tło. Jednak uruchomiony z konta roota wyświetla poprawny obraz. Nigdzie nie mogę znaleźć ustawień Cheese. A może muszę zezwolić mojemu kontu usera na obsługę USB video (tylko gdzie?).
Cheese
Pokaż wynik polecenia:
Kod: Zaznacz cały
id
$ id
uid=1000(marsjanin) gid=1000(marsjanin) grupy=1000(marsjanin),24(cdrom),25(floppy),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),108(netdev),110(lpadmin),113(scanner),118(bluetooth)
# id
uid=0(root) gid=0(root) grupy=0(root)
Dzięki, ale chodziło mi o plik z ustawieniami – by go wykasować, ponieważ być może przeszkadzają ustawienia zapamiętane z poprzedniego systemu.saturno pisze:Kliknij na napis: Cheese (w lewym górnym rogu okna programu).
Dorzucę kolejny kłopot w pakiecie.
Co jakiś czas coś się dzieje (nie wiem co), że nie można włączyć Cheese. System czasem zdąży narysować okno programu, ale wyrzuca w konsoli naruszenie ochrony pamięci. Stan ten trwa aż do restartu X-ów. Pamięć RAM sprawdzana Memtestem.
Czasem podobny problem sprawia Iceweasel.
Sprawdź stan dysku.
Jednak zalecałbym dużą ostrożność, bo nie wiadomo jakie konsekwencje może mieć usunięcie tego pliku.
Lepiej przejrzyj wyniki: https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... fig%20file
Ps.: A spróbuj jeszcze na innym (nowo utworzonym) koncie.
Ustawienia te zapisują się w:Dzięki, ale chodziło mi o plik z ustawieniami – by go wykasować, ponieważ być może przeszkadzają ustawienia zapamiętane z poprzedniego systemu.
/home/user/.config/dconf/user
Lepiej przejrzyj wyniki: https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... fig%20file
Ps.: A spróbuj jeszcze na innym (nowo utworzonym) koncie.
Co do stanu dysku to został przeskanowany Victorią HDD, zero błędnych sektorów. Dconfa przejrzałem z edytora, nic podejrzanego. Nowego usera zaraz założę, bo właśnie przestał się włączać (ochrona pamięci).
Debian to nie Ubuntu i nie Mint.
Dodałem usera test, nadałem mu hasło (useradd / passwd), jednak zalogować się do powłoki X nie umiem (menedżer logowania nie przyjmuje usera).
Po zmianie usera w konsoli, polecenie cheese kończy się komunikatem „Pułapka debuggera/breakpoint”. Zgaduję, że nowy user nie ma praw do grafiki (serwera X).
Debian to nie Ubuntu i nie Mint.

Dodałem usera test, nadałem mu hasło (useradd / passwd), jednak zalogować się do powłoki X nie umiem (menedżer logowania nie przyjmuje usera).
Po zmianie usera w konsoli, polecenie cheese kończy się komunikatem „Pułapka debuggera/breakpoint”. Zgaduję, że nowy user nie ma praw do grafiki (serwera X).