Witam.
Sytuacja: był, i to długo, Mint-Debian (LMDE), jest Debian 8. /home odziedziczony. Był i jest MATE, z zainstalowanymi siłą rzeczy wieloma elementami Gnome.
Nie mogę dodać drukarki sieciowej. Drukarkę udostępnia komputer z Windows 7 pro. Kolejno:
Otwieram konfigurację drukarek, dodaj (logowanie root), Drukarka sieciowa → Znajdź, wpisuję nazwę kompa w sieci, prosi o logowanie – wpisuję dane z usera na komputerze sieciowym. Wszystko OK – Drukarka Windows przez Sambę jest dostępna. Klikam Dalej.
Wyszukiwanie Sterowników, wybieram drukarkę z bazy (HP LaserJet 1018). Do wyboru są trzy sterowniki, bez różnicy, który wybiorę następuje błąd: Błąd serwera CUPS: "client-error-not-possible".
Drukowanie działało do ostatnich chwil z Mintem.
[+] Drukarka po LAN
- LordRuthwen
- Moderator
LordRuthwen pisze:A cups działa?
Kod: Zaznacz cały
# service cups status● cups.service - CUPS Printing Service
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/cups.service; enabled)
Active: active (running) since śro 2015-05-20 13:40:00 CEST; 3h 17min ago
Docs: man:cupsd(8)
man:cupsd.conf(5)
Main PID: 872 (cupsd)
CGroup: /system.slice/cups.service
└─872 /usr/sbin/cupsd -f
maj 20 14:32:57 C64 hpfax[4035]: [4035]: error: Failed to create /var/spool/cups/tmp/.hplip

Gdzie tego szukać, nie wiem nic o interfejsie WWW… Jaki port?LordRuthwen pisze:Spróbuj ją dodać przez interfejs www.
- LordRuthwen
- Moderator
Faktycznie, teraz sprawdziłem na spokojnie z rana w pracy. Mogę dodać drukarkę. Taki tego minus, że mogę ją dodać w jakikolwiek sposób, ona się w systemie pojawi… Szkoda tylko, że mam komunikat "Niepołączona?". Próbowałem po ipps:// i socket:// – nie wiem, jakie opcje powinienem wybrać… Mam do wyboru ipp://, http:// itp. a brak smb://, zawsze z tym działało… W sieci dochodzę do folderu smb://biuro/print$/ i dalej mam foldery color, IA64, W32X86, x64. Normalnie się z tym dłubać nie trzeba było, można było ją dodać przez konfigurator… 
Stan drukarki: Bezczynna - Unable to locate printer "biuro".
Nie wiem, skąd bierze tę nazwę – nazwą jest HP_LaserJet_1018 albo HP_1018. Próbuję różne URI dodawać, wyszukiwarka z GUI znajduje mi na kompie "biuro" takie URI: smb://biuro/HP%201018%20biuro.
Przyczyną był brakujący pakiet 'smbclient'.

Stan drukarki: Bezczynna - Unable to locate printer "biuro".
Nie wiem, skąd bierze tę nazwę – nazwą jest HP_LaserJet_1018 albo HP_1018. Próbuję różne URI dodawać, wyszukiwarka z GUI znajduje mi na kompie "biuro" takie URI: smb://biuro/HP%201018%20biuro.
Przyczyną był brakujący pakiet 'smbclient'.