Witam serdecznie chcial bym sie poradzic w sprawie tego jak ugryźć ten problem nie wiem jak to ogarnac za bardzo ;
Tak wyglada schemat polaczenia z internetem:
i teraz moje pytanie jak zrobic z tego siec tak bym mogl przez siec 1 udostepnic zasoby i dostep do internetu
i chcual bym serwer postawic na linuxie tylko teraz pytanie jak to ugryżć pod katem pakietów jakie bym potrzebowal .
Pomoc w okresleniu czynnosci w wykonaniu sieci
Po prostu wstawiasz dwa routery. Większego tutaj problemu nie widze. Tak jak masz na rysunku. Do lana routera1 podpinasz wan routera2. Adresacja między lanami obu routerów różna. Z tym iż adres wan routera2 musi być z zakresu adresacji sieci lan routera1.
Chyba że chcesz jakoś jeszcze izolować oba lany od siebie, to napisz
Chyba że chcesz jakoś jeszcze izolować oba lany od siebie, to napisz
- LordRuthwen
- Moderator
Rozumiem, wlasnie o to chodzi LordRuthen chce odizolowac 1 od 2 tylko by zasoby byly w pierwszej dostepne ale kwestia sie rozchodzi o same pakiety debiana jakie musial bym dociagnac i przez co ten dostep do wifi ustawic szukalem ale zadnych konkretow nie znalazlem moze to sa banalne pytania ale jestem programista i z siecia mialem tylko doczynienia w technikum informatycznym
Tylko pytanie na czym mu zależy:
Wg pierwszego postu LAN2->Internet ( TAK)
LAN1->LAN2 (Brak danych)
Dodane:
Czyli podsumowując:
Z LAN1 do LAN2 zablokowany dostęp
LAN2 do LAN1 dozwolony dostęp.
Jeśli za ap robią te małe routerki z ap, to żadnych jakiś tam specjalnych pakietów nie potrzebujesz.
Wystarczy to co jest w standardzie: iptables,wł forwardu,maskarady i tyle.
Wg pierwszego postu LAN2->Internet ( TAK)
LAN1->LAN2 (Brak danych)
Dodane:
Czyli podsumowując:
Z LAN1 do LAN2 zablokowany dostęp
LAN2 do LAN1 dozwolony dostęp.
Jeśli za ap robią te małe routerki z ap, to żadnych jakiś tam specjalnych pakietów nie potrzebujesz.
Wystarczy to co jest w standardzie: iptables,wł forwardu,maskarady i tyle.
- LordRuthwen
- Moderator