Debian 8 + Apache 2 + PHP5-fpm + MySQL + 3 Strony www

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
tg73

Debian 8 + Apache 2 + PHP5-fpm + MySQL + 3 Strony www

Post autor: tg73 »

Witam,
Jestem nowy na forum i tez w temacie. Prosze o wyrozumialosc.

Zainstalowalem Debian 8, chcialem postawiec serwer www na Apache, PHP5-fpm, MySQL, serwer ma obslugiwac 3 strony www. Mialem juz wszystko zrobione na Debian 7 ale po tej aktualizacji na "8" sie poknocilo, wykrzaczylo wszystko, zrobilem nowa instalacje systemu z rekonfiguracja twradych dyskow na RAID5 .
Strony www maja byc w katalogu /var/www/ strona1, strona2, strona3.
Poce sie po malu przy konfiguracji LAMP, nigdzie jeszcze nie ma lub ja nie znajduje jakis konkretnych HOW TO, bo bez tego nie umiem uruchomic serwera, wszystkie HOW TO, sa napisane pod Debian 7 gdzie jak wiadomo pliki konfiguracyjne LAMP-a sa inne.

Bardzo prosze o pomoc. Dziekuje
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Zajrzyj do /etc/apache2/apache2.conf.
Instalujesz paczki, ustawiasz pliki konfiguracyjne, nadajesz uprawnienia, wrzucasz pliki i tyle.
https://wiki.debian.org/LaMp
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

tg73 pisze:Witam,
Jestem nowy na forum i tez w temacie. Prosze o wyrozumialosc.

Zainstalowalem Debian 8, chcialem postawiec serwer www na Apache, PHP5-fpm, MySQL, serwer ma obslugiwac 3 strony www. Mialem juz wszystko zrobione na Debian 7 ale po tej aktualizacji na "8" sie poknocilo, wykrzaczylo wszystko, zrobilem nowa instalacje systemu z rekonfiguracja twradych dyskow na RAID5 .
Strony www maja byc w katalogu /var/www/ strona1, strona2, strona3.
Poce sie po malu przy konfiguracji LAMP, nigdzie jeszcze nie ma lub ja nie znajduje jakis konkretnych HOW TO, bo bez tego nie umiem uruchomic serwera, wszystkie HOW TO, sa napisane pod Debian 7 gdzie jak wiadomo pliki konfiguracyjne LAMP-a sa inne.

Bardzo prosze o pomoc. Dziekuje

To jest tłumaczenie dziecka.
Ciekawe jak będziesz tłumaczyć się kiedyś przed klientem.... Gdy coś nie będzie dzałać lub przestanie działać.
Podstawowa zasada nie umiem czegoś nie biorę się za to.
Musisz ileś czasu poświecić i dobrze temat poznać aby cokolwiek robić.

Więc gdzie są te równice pomiędzy wheezy, a jessie w plikach konfiguracyjnych? Możesz mi je tu wykazać?
tg73

@dedito
Latwo powiedziec : ) ... chodzilo mi o cos dla poczatkujacych... ten link co podales, to jest instrukcja na jeda strone... ja mam miec trzy, i stanelem na userdir.conf i wklepanie tam odpowiedniej konfiguracji na te strony

@ Yampress
Moj serwer nie bedzie sluzyl komercyjnie wiec nie bede mial klientow... A zamiast nabijac sobie licznika postow moglbys pomoc,
a tak mamy tylko nastepna wypocine wszystko wiedzacego admina... woow
na was zawsze mozna liczyc... Ciekawe jak szybko skasujesz ten post
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

@tg73:
aby zostać "wszystkowiedzącym" adminem trzeba poświęcić na to na prawdę sporo czasu i ciągle się uczyć. Rozumiem Yampressa, ty postawisz swój niekomercyjny serwer nieumiejętnie, bo poświęcisz na to zbyt mało czasu a potem ten twój niekomercyjny serwer zostanie użyty w komercyjnym ataku na moje bądź jego komercyjne serwery i to my a nie ty będziemy w plecy.
Gdybyś po aktualizacji poświęcił 10 minut na sprawdzenie co jest w logach apache to być doszedł do tego co się zmieniło w konfiguracji, interesuje Cię, o ile dobrze kojarzę, jedna jedyna rzecz.
A to co dedito wrzucił jest wystarczające.
Zrozum, że możesz tu dostać wędkę, ale nie rybę, co najwyżej rybą.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Popłacz jeszcze trochę to może ktoś od razu gotowe rozwiązanie Ci napisze jak to zrobić.

Wiesz szanuj nasz czas bo nikt nam za to tutaj nie płaci i nie wymagaj niczego jeśli sam nie odrobiłeś lekcji... Nie poświęciłeś odpowiedniej ilości czasu aby się nauczyć. Przeczytałeś raptem jeden manual, a już płacz, bo nie wychodzi w opisie, tak jak jakiś lamer napisał. To jakiś guru, że trzeba wierzyć w każdą jego napisaną literkę? Nie wychodzi jego manual szukaj innych, które wychodzą... Wszystkim nie wychodzą? Każdy z nas też kiedyś musiał się nauczyć i dlatego jest wszystkowiedzący. A nie daje odpowiedzi od razu, bo chce abyś się czegoś nauczył poświęcając swój czas. Bo wiesz nie docenisz tego co łatwo dostaniesz. Dostaniesz odpowiedz i się nie nauczysz, a tak porzynajmniej jak przeczytasz z 1000 manuali to się czegoś nauczysz i będziesz umiał. I nie mów, że nie ma manuali w necie. Są ale trzeba chcieć. "A ja nie znam słowa nie mogę ja znam tylko słowo nie chce". Chcesz się bawić w administracje ucz się tego.

wow. Jakie to proste ]:>
Nie wychodzi, próbujesz do skutku, poprawiasz, uczysz się błędów osiągasz poziom ponad innych w danym zagadnieniu.

http://rtfm.killfile.pl/
http://rtfm.killfile.pl/#lajza

P.S
Kiedyś ktoś mądry powiedział: " Ludzie nie doceniają tego co dostają za darmo" . I od razu wyprzedzę twoje obrzucanie mnie błotem...
Nie chce żadnej zapłaty za informacje, chcę aby sam wypracował ciężką pracą swój sukces tzn (poprawne zainstalowanie i skonfigurowanie apache + php + mysql). Przecież nawet nie wiesz do czego każda opcja w pliku konfiguracyjnym służy. A i zmiany między wersją 2.2 a 2.4 są kosmetyczne. W apache nie ma różnic w konfiguracji pomiędzy wheezy a jessie.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Ja tam nie zauważyłem różnicy w konfiguracji apache2 czy mysql między Wheezy, a Jessie. Jedyne co, to zmienił się root directory z /var/www na /var/www/html ale to pierdoła.
Tak jak pisze @LordRuthwen logi. Bez tego ani rusz.
tg73

nie mam czasu ani ochoty na czytanie setek artykulow, mam na tyle czasu by postawic debiana, uruchomic to co trzeba i ma dzialac, nie interesuje mnie co jest pod przescieradlem, wystarczy mi ze wiem co jest pod kordla, chce tylko wiedziec tyle by to dzialalo, dlatego pytalem na forum ludzi ktorzy wiecej wiedza, chodzilo mi o jakis poradnik krok po kroku, nie chce by ktos za mnie to robil, zrobie sam tylko potrzebowalem podania mi jakiegos linka, pytalem tu o niego bo pewnie wiecie na pamiec gdzie co jest a co dostalem w zamian? stek wymadrzania sie... dziekuje serdecznie za pomoc...
tg73

Watek do usuniecia i tak sie nic od was nie dowiem...
Zablokowany