Witam
Mam pytanie czy ktoś robiła Apacha w HA ?? Potrzebuje wskazówek jak to zrobić, chodzi mi o takie coś, że na jednym serwerze mam kilka storn internetowych i czasem, potrzebuje ten serwer zrestartować i chcę aby wtedy wchodząc na te strony pojawiał sie komunikat na zasadzie "wracamy za chwilkę" lub coś w tym stylu.
Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje w temacie
High-Availability Apache pytanie
- LordRuthwen
- Moderator
LordRuthwen pisze:Jeśli chcesz to zrobić na jednej maszynie to zapomnij, jak ją położysz to po prostu zasoby będą niedostępne, potrzebujesz jeszcze co najmniej jednej.
to jak najbardziej chce mieć druga maszynę w innej lokalizacji, rozumiem ze konfiguracja apach musi być identyczn na obu maszynach ??
- LordRuthwen
- Moderator
Ja Ci moge polecić zrobioenie tego jak radzi kolega wyżej, proxy + backend sprawdzają się bardzo dobrze. Zwłaszcza, że na proxy możesz zrobić bardzo dużo rzeczy nie wpuszczając nikogo "do środka", począwszy np. na mod_security a skończywszy na jakimś cachu. Nawet możesz sobie zrobić taki ala firewall w ten sposób, dodajac też file2bana do analizy logów, możliwości w takiej konfiguracji jest dużo. Jeżli chcesz koniecznie apache2 to polecam zrobić proxy jako worker. Worker działa na wątkach, nie bedzie mnożył procesów i zużywał wiele zasobów. Może trzymać np. połączenia keepalive z klientami i tutaj mozesz też limitować ruch puszczając go do backend per virtualhost. Stronę statyczną możesz spokojnie na proxy wystawić, bo domyślnie będziesz miał kłopoty z php w trybie worker, ale php na froncie własciwie ci nie bedzie potrzebne.