Uruchamianie skryptu

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

Uruchamianie skryptu

Post autor: nighttrain »

czesc wszystkim,
mam takie pytanko. probowalem dodac skrypt, ktory uruchamia xrandr -s 1920x1080 z pliku rc.local. Sam skrypt dziala poprawnie. Po dodaniu wywolaniu skryptu do rc.local i restarcie systemu nic sie nie dzieje. Wyczytwalem, ze rc.local jest wywolywany jako ostatni, ale i tu nie ejstem pewien przed zalogowaniem do systemu wiec domniemam, ze dlatego xrandr nie zadziala czy mam racje?

Drugie pytanie:
Stworzylem swoj wlasny plik i dodalem zrobilem update rc - to samo po restarcie nic sie nie dzialo. Przetestowalem start mojego rc'ka sudo service MyService start, ale wywalil mi blad na konsoli, ze Can't open display. Dlaczego otrzymuje taki komunikat i kiedy tak naprawde uruchamia sie moj rc'k od momentu restartu systemu?

Trzecie pytanie:
Po dodaniu xranda do pliku .profiles smiga - wyczytalem ze ten plik jest wywolywany w momencie zalogowania usera do systemu i pewnie dlatego ruszylo - moje pytanie czy tam wlasnie powinienem dodawac skrypty ktore chce aby zadzialaly po zalogowaniu usera? Czy jest to dobre miejsce.

Czwarte pytanie:
Dla jakich skryptow powinienem uzywac pliku bash profile/bash rc

Piate pytanie:
Czy rc.local powinienem uzywac dla np serwisow (bo wywolywany jest przed logowaniem? Dla jakich rzeczy jeszcze.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Jak chcesz uruchomić skrypt przez /etc/rc.local to w treści skryptu na początku dodaj taką linię:

Kod: Zaznacz cały

DISPLAY=:0.0
To jest pierwsza możliwość ... kolejne możliwości są takie:
1. W katalogu ~/.config/autostart utworzyć plik nazwa.desktop, a w pliku w polu Exec podać ścieżkę do wykonywalnego skryptu:

Exec=/ścieżk/nazwa.sh
2. Utworzyć plik:

~/.xprofile
i dodać w nim:

/ścieżka/nazwa &
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

ale dla obojetnie jakiego skryptu powinienem dodawac linie DISPLAY=:0.0 na poczatku w rc.local ? rc.local startuje jeszcze przed zalogowaniem usera do gdm to xrandr i tak przeciez sie nie wykona, tzn wykona, ale w tym przypadku bez efektu bo jeszcze nie bede zalogowany... nie?

Dlaczego ~/.xprofile a nie ~/.profile - jaka jest roznica skoro ten drugi dziala sprawdzilem?
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Nie, tylko dlatego skryptu, który uruchamia program wymagający X serwera.

Daj tam gdzie działa i po sprawie.

Xprofile:
https://wiki.archlinux.org/index.php/xprofile .

Więcej:
https://wiki.archlinux.org/index.php/xrandr .
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

1. ale dalej nie rozumiem, skoro nawet dam display w rc.local - to przeciez ten plik zostaje wywolany przed logowaniem...
dodalem na koncu pliku :
DISPLAY=:0.0 xrandr -s 1920x1080 i nie zadzialalo po restarcie.

2. z tego co wyczytalem na wiki xprofiles to jakby to samo co profiles, po co wiec dwa pliki? //ja uzywam profiles i dziala
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

No to jest po prostu kwestia nomenklatury, żeby syfu w plikach nie robić - rodzielenie rzeczy wymagających serwera X i tych, kŧóre go nie wymagają. Ty rób jak uważasz.

Moim zdaniem najrozsądniej byłoby to umieścić przez plik nazwa.desktop w katalogu ~/.config/autostart
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

czyli w moim przypadku xrandr nie ma prawa sie wykonac po dodaniu go do rc.local, bo wykona sie przed zalogowaniem usera tak?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

nighttrain pisze:czyli w moim przypadku xrandr nie ma prawa sie wykonac po dodaniu go do rc.local, bo wykona sie przed zalogowaniem usera tak?

tak
Awatar użytkownika
nighttrain
Beginner

rc.local jest raczej do uslug. Yampress myslisz, ze .profiles jest do tego odpowiedni - wiem, ze dziala bo dziala, ale czy ten plik jest ok do tego typu rzeczy jak odpalenie xrandr'a? Zastanawia mnie jeszcxze fakt, gdyz przed rdc update dodalem moj skrypt wlasnie ten z xrandrem, ale tez sie nie wykonuje, czy r0,1... tez wykonuja sie przed zalogowaniem i co wiecej przed rc.local? Wtedy tlumaczyloby to niewylonanie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

ja to bym spróbował wrzucić do autostartu środowiska graficznego
[yampress@debian ~]$ cat /etc/rc.local
#!/bin/sh -e
#
# rc.local

#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

exit 0
[yampress@debian ~]$

ODPOWIEDZ