Pare prostych pyta

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
us3r.1

Pare prostych pytań dot.kernela

Post autor: us3r.1 »

:) Umieszczę pytania w punktach i podpunktach będzie się łatwiej ogarnąć:

1.Czym się różni wersja mainline od stable kernela ?
2. W katalogu /usr/src mam następujące foldery: nvidia-current-340.64, linux-kbuild-3.16, linux-headers-3.16.0.4-common i linux-headers-3.16.0.4-amd64. Teraz moje pytania co do tych folderów:[INDENT]a) nividia-current-340.64 to pewnie sterownik,linux-headers-3.16.0.4-amd64 to mój aktualny kernel tak ? zgadza się z tymi dwoma ?
b) Ale czym jest linux-kbuild-3.16 i linux-headers-3.16.0.4-common ?
c) I czy jeśli zainstalowałbym sobie nowe jądro to te foldery linux-headers-3.16.0.4-amd i linux-headers-3.16.0.4-common byłyby do wywalenia ?
[/INDENT]
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Łatwiej byłoby ogarnąć jakbyś to jeszcze sformatował jak to się przyjęło w przypadku punktów i podpunktów.
Na temat edycji kernela zajrzyj tutaj https://www.kernel.org/category/releases.html
Na temat pakietów zajrzyj na https://www.debian.org/distrib/packages gdzie znajdziesz pełny opis pakietów.
Na przyszłość, na forach stosuje się zasadę: jeden wątek - jeden problem, dzięki czemu łatwiej się prowadzi dyskusję i jest mniej nieporozumień.
us3r.1

Post autor: us3r.1 »

Nie mogę sformatować, posty nie uznają mi spacji ani enterów. Co do rodzajów jądra to te sobie ogarnąłem i wiem już, dzięki. Jeden wątek jeden temat ? Czyli miałem usiąść i naraz zrobić 5 oddzielnych tematów tak ? :D I nie pytałem się o pakiety, tylko o foldery w tym katalogu, instaluje już jądro ale co z tymi katalogami: linux-headers-3.16.0.4-amd i linux-headers-3.16.0.4-common są w lokalizacji /usr/src, to skoro mam teraz jadro 3-18.8 to te dwa katalogi mogę wywalić czy jak ? ;p
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

us3r.1 pisze:Czyli miałem usiąść i naraz zrobić 5 oddzielnych tematów tak ? :D
Wg mnie, tak. Powody wyjaśniłem wcześniej.
Dodatkowo reguluje to regulamin forum:
4)Zasady jakie każdy użytkownik ma za zadanie przestrzegać:
....
k)w jednym temacie można poruszyć tylko jeden problem
Temat ze swej strony wyczerpałem.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Odinstaluj stare jądra i nagłówki. Nie usuwaj bo możesz sobie narobić problemów i bałaganu w systemie.
ODPOWIEDZ