Brak powiadomie

Ogólne pytania dotyczące systemu
juggler

Brak powiadomień o niskim poziomie baterii

Post autor: juggler »

Witam serdecznie.
Korzystam z Debiana Jessy i środowiska KDE. Mój problem polega na tym, że nie pojawiają się komunikaty o niskim poziomie baterii. Bateria w laptopie zostaje wyczerpana do zera i użytkownik, czyli ja nawet nie otrzymuje ostrzeżenia by podpiąć zasilanie a laptop pada z braku energii. W ustawieniach KDE powiadomienia są aktywne. Co więcej zauważyłem, że w sytuacji gdy wyloguje się przy stanie baterii np. 6 % i ponownie zaloguje to komunikat o niskiej baterii się po zalogowaniu pojawia i laptop nawet od razu przechodzi w stan uśpienia. Gdy jednak podłącze zasilanie, naładuje baterie i ją rozładowuje - powiadomienia brak.

Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

masz załączone zarządzanie energią i powiadomienia o stanie?
uruchamianie i włączanie->zarządzanie usługami ->zarządzanie energią/zarządzanie powiadomieniami o stanie

konfigurację powiadomień i zdarzeń masz w zakładce zarządzanie energią

zarządzanie energią->ustawienia zaawansowane->konfiguracja powiadomień
juggler

Post autor: juggler »

Mam załączone te ustawienia.
Z resztą wygląda to tak jakby usługa ze startem się uruchamiała, bo gdy zaloguje się przy poziomie baterii poniżej niskiego to od razu jest komunikat. Jeżeli zaloguje się np. przy 50% i korzystam z laptopa to powiadomień nie ma.Laptop czerpie baterię do końca.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Co prawda moja zdezelowana bateria ma zastosowanie wyłącznie jako ups ale sprawdziłem i rzeczywiście nie działają te powiadomienia (debian unstable i trochę pak kde z aptosida) także w miarę świeże wszystko..

tu podobny problem
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=278567

prawdopodobnie probblem tkwi w:
&quot pisze:Może ma to związek z niedziałającymi niektórymi skryptami ACPI. #754450
Są ciągle oparte o Consolekit, a Debian przeszedł na logind.
W niektórych są błędne ścieżki
ODPOWIEDZ