Brak grupy power(dev) uniemożliwia zamykanie systemu z poziomu usera

Ogólne pytania dotyczące systemu
Asmox

Brak grupy power(dev) uniemożliwia zamykanie systemu z poziomu usera

Post autor: Asmox »

Używam Debiana 7.8 / XFCE.
Usiłuję umożliwić zwykłemu użytkownikowi zamykanie systemu, ponowne uruchamianie itd. Aktualnie wygląda to tak, że nie dość że nie posiadam takich opcji (jako user) jak "Wstrzymaj sesję" i "Zahibernuj sesję", to dodatkowo mam wygaszone przyciski "Uruchom ponownie" i "Wyłącz komputer".

Próbowałem kilku rozwiązań. Na przykład tego: http://forums.debian.net/viewtopic.php? ... 15#p233055
Niestety dodanie tych poleceń nie pomogło.

Inny kłopot polega na tym, że rozwiązania problemu sprowadzają się do "dodaj się do grupy power / powerdev". Nie mam takich grup w systemie. Przekonałem się o tym próbując wykonać ten tutorial: https://wiki.xfce.org/faq#session_manager.
Na początku włączyłem wyszukiwanie pliku, o którym jest mowa, bo nie znalazłem go w podanej lokalizacji.

Kod: Zaznacz cały

$ sudo find / -name "xfsm-shutdown-helper"
/usr/lib/i386-linux-gnu/xfce4/session/xfsm-shutdown-helper
Co prawda plik nie znajduje się w katalogu libexec, ale i tak wkleiłem do sudoers następującą linijkę:

%users ALL = NOPASSWD:/usr/lib/i386-linux-gnu/xfce4/session/xfsm-shutdown-helper
Następnie dodałem się do grupy users

[color=#333333][font=Consolas]gpasswd -a kamil users[/font][/color]
Ale do grupy power już mi się nie udało, bo jej nie ma. Nie ma również grupy powerdev. Rozwiązania oparte o hal/dbus również opierają się o tę grupę. Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A gdzie wyczytałeś z tą grupą power?
Takie zabawy to były pod freebsd

Pod freebsd ja robiłem tak kiedyś.
http://www.bsdguru.org/dyskusja/viewtop ... 38&t=21803

Tworzyłem plik /usr/local/etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/xfce.pkla
z zawartością

#/usr/local/etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/xfce.pkla 
#
#Adding a Group Using pw
# pw groupadd power
#Adding User Accounts to a New Group Using pw
# pw groupmod power -M yampress

[Restart]
Identity=unix-group :p ower
Action=org.freedesktop.consolekit.system.restart
ResultAny=yes
ResultInactive=yes
ResultActive=yes

[Shutdown]
Identity=unix-group :p ower
Action=org.freedesktop.consolekit.system.stop
ResultAny=yes
ResultInactive=yes
ResultActive=yes

Spróbuj zrobić to samo tylko lokalizacje daj debianową. To będzie gdzieś /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/xfce.pkla

Tworzyłem grupe power i do tej grupy dodawałem siebie i userów, którzy mogli wykonywać powyższe akcje.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Najpierw upewnij się, że masz takie pakiety:

root@debian:~# dpkg -l | grep policy
ii  libsemanage-common                    2.3-1                            all          Common files for SELinux policy management libraries
ii  libsemanage1:amd64                    2.3-1+b1                         amd64        SELinux policy management library
ii  policykit-1                           0.105-8                          amd64        framework for managing administrative policies and privileges
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Zastanawia mnie dlaczego to Ci nie działa. W wheezym działać to powinno bez ustawiania czegokolwiek.

Jak instalowałeś system? Świeża instalacja czy jakiś upgrejt z wcześniejszego wydania?
Konfigurowałeś wcześniej coś, że tak się dzieje?
Asmox

Post autor: Asmox »

@dedito:
Dziękuję, Twoje rozwiązanie pomogło. Mogę zamykać system i uruchamiać ponownie, jednak przyciski z hibernowaniem nawet się nie wyświetlają. Czy jest możliwość ich dodania?
marcin1982 pisze:Najpierw upewnij się, że masz takie pakiety:

root@debian:~# dpkg -l | grep policy
ii  libsemanage-common                    2.3-1                            all          Common files for SELinux policy management libraries
ii  libsemanage1:amd64                    2.3-1+b1                         amd64        SELinux policy management library
ii  policykit-1                           0.105-8                          amd64        framework for managing administrative policies and privileges

$ sudo dpkg -l | grep policy
ii  libsemanage-common                   2.1.6-6                            all          Common files for SELinux policy management libraries
ii  libsemanage1:i386                    2.1.6-6                            i386         SELinux policy management library
ii  policykit-1                          0.105-3                            i386         framework for managing administrative policies and privileges
ii  policykit-1-gnome                    0.105-2                            i386         GNOME authentication agent for PolicyKit-1
Yampress pisze:Zastanawia mnie dlaczego to Ci nie działa. W wheezym działać to powinno bez ustawiania czegokolwiek.

Jak instalowałeś system? Świeża instalacja czy jakiś upgrejt z wcześniejszego wydania?
Konfigurowałeś wcześniej coś, że tak się dzieje?
System jest świeży, z netinstall. Wybrałem paczki "Podstawowe komponenty" i "Laptop". Środowisko XFCE dosinstalowałem.
Mam również pytanie do Twojego rozwiązania. Myślę że w dalszej perspektywie bardziej by mi się przydało, bo mógłbym tylko dodać usera do grupy i już mieć możliwość zamykania systemu. Mam jednak pytanie do komend na grupy:

#Adding a Group Using pw# pw groupadd power
Czy one są pod debiana? Wpisując "linux pw" są tylko wyniki dotyczące haseł ale chyba nie o to chodzi.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Do panelu xfce masz taką wtyczkę - "Przyciski sesji". Prawoklik na wtycze na pasku -> Właściwości i tam wybierz, które przyciski mają sie wyświetlać.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Asmox pisze:

#Adding a Group Using pw# pw groupadd power
Czy one są pod debiana? Wpisując "linux pw" są tylko wyniki dotyczące haseł ale chyba nie o to chodzi.
pw nie. Te komendy są tylko dla freebsd https://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?pw(8) .
Musisz zastosować odpowiedniki linuxowe. Pw nie ma w linuxie.
http://linux.die.net/man/8/groupadd
http://www.computerhope.com/unix/gpasswd.htm

Jeśli chcesz zastosować hibernacje musisz wykorzystać dwie opcje
  • org.freedesktop.upower.suspend
  • org.freedesktop.upower.hibernate
Składnia analogiczna do podanych w powyższych postach.
ODPOWIEDZ