Coś się zepsuło na debianie 6 i od 3 dni nie działa mi wysyłanie emaili, które są generowane przez moje strony w CMSach: wordpress i joomla.
Nie mam nic do wysyłania maili zainstalowanego na debianie 6.
W konfiguracji zarówno wordpressa jak i joomli mam podany całkiem zewnętrzny serwer - SMTP host: mojafirma.nazwa.pl
Mailer:SMTP
SMTP Port: 25
standardowo user i hasło na tym zewnętrznym SMTP-hoście.
Wygląda na to, że stało się coś z tym debianem 6, no może jeszcze ze sprzętem tego komputera bo inne możliwości są wyeliminowane.
Mam w domu ( w innej lokalizacji w odległości około 14 km ;-) ) inny komputer z debianem 7.
Na tym debianie też mam stronę z wordpresem - ta strona bez problemu wysyła maile spod SMTP hosta - mojafirma.nazwa.pl z tego samego konta usera.
Skopiowałam tę stronę na debian 6 na którym są problemy i ta skopiowana strona zachowuje się tak samo jak te strony, które tam już wcześniej były tzn. nie wysyła maili z tego SMTP-hosta.
Dodatkowo wystapił jeszcze taki problem na debianie 6, że nie da się wykonywać na wordpressie automatycznych aktualizacji i instalacji nowych wtyczek np. spod menu "aktualizacje" gdzie standardowo wpisuję nazwę domeny od mojej strony www i parametry połączenia ftp: nazwę użytkownika i hasło - użytkownika który ma pełne prawa do katalogów na serwerze z debianem 6 , do katalogów ze stronami: /var/www.
To jeszcze 3 dni temu działało a teraz już nie.
Otrzymuję taki komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Nie udało się połączyć z serwerem FTP xxxyyyzzz-test1.eu:21
[B]Informacje dotyczące połączenia[/B]
Aby wykonać wybrane działanie, WordPress potrzebuje dostępu do Twojego serwera WWW.
Wprowadź dane połączenia FTP, aby kontynuować.
Jeśli nie pamiętasz danych do połączenia się, skontaktuj się z administratorem swojego serwera.
Próbowałam na innym nowo-utworzonym użytkowniku do ftp - na filezilli się łączę a pod wordpressem nie.
Trochę to dla mnie trudny problem, chciałabym tę usterkę naprawić a nie instalować coś innego do wysyłania tej poczty spod cmsów.
Czy komuś może tego typu problem jest znany lub czy dla kogoś jest bardziej jasne co się mogło zepsuć i jak to naprawić?