Przesta

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
goska_23
Beginner

Przestało działać wysyłanie maili z zewnętrznego smtp na debianie 6

Post autor: goska_23 »

Mam na debianie 6 : serwer www ( ze stronami w cmsach: wordpress i joomla), ftp oraz sambę.
Coś się zepsuło na debianie 6 i od 3 dni nie działa mi wysyłanie emaili, które są generowane przez moje strony w CMSach: wordpress i joomla.

Nie mam nic do wysyłania maili zainstalowanego na debianie 6.
W konfiguracji zarówno wordpressa jak i joomli mam podany całkiem zewnętrzny serwer - SMTP host: mojafirma.nazwa.pl
Mailer:SMTP
SMTP Port: 25
standardowo user i hasło na tym zewnętrznym SMTP-hoście.

Wygląda na to, że stało się coś z tym debianem 6, no może jeszcze ze sprzętem tego komputera bo inne możliwości są wyeliminowane.

Mam w domu ( w innej lokalizacji w odległości około 14 km ;-) ) inny komputer z debianem 7.
Na tym debianie też mam stronę z wordpresem - ta strona bez problemu wysyła maile spod SMTP hosta - mojafirma.nazwa.pl z tego samego konta usera.
Skopiowałam tę stronę na debian 6 na którym są problemy i ta skopiowana strona zachowuje się tak samo jak te strony, które tam już wcześniej były tzn. nie wysyła maili z tego SMTP-hosta.

Dodatkowo wystapił jeszcze taki problem na debianie 6, że nie da się wykonywać na wordpressie automatycznych aktualizacji i instalacji nowych wtyczek np. spod menu "aktualizacje" gdzie standardowo wpisuję nazwę domeny od mojej strony www i parametry połączenia ftp: nazwę użytkownika i hasło - użytkownika który ma pełne prawa do katalogów na serwerze z debianem 6 , do katalogów ze stronami: /var/www.
To jeszcze 3 dni temu działało a teraz już nie.
Otrzymuję taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Nie udało się połączyć z serwerem FTP xxxyyyzzz-test1.eu:21
[B]Informacje dotyczące połączenia[/B]

Aby wykonać wybrane działanie, WordPress potrzebuje dostępu do  Twojego serwera WWW.
 Wprowadź dane połączenia FTP, aby kontynuować.  
Jeśli nie pamiętasz danych do połączenia się, skontaktuj się z  administratorem swojego serwera.

Jeśli chodzi o to samo połączenie ftp na filezilli to działa to wszystko nadal - na tym samym użytkowniku i haśle. Tzn. przez filezillę łączę się na ftp do katalogów na moim debianie 6 - łaczę się zdalnie z domu - połączenie jest na tym samym użytkowniku i haśle co jest problem pod wordpresem.
Próbowałam na innym nowo-utworzonym użytkowniku do ftp - na filezilli się łączę a pod wordpressem nie.

Trochę to dla mnie trudny problem, chciałabym tę usterkę naprawić a nie instalować coś innego do wysyłania tej poczty spod cmsów.
Czy komuś może tego typu problem jest znany lub czy dla kogoś jest bardziej jasne co się mogło zepsuć i jak to naprawić?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Przede wszystkim (jak chodzi o maile) zaloguj się na serwer z 6 i spróbuj wysłać maila za pomocą telneta przez tego hosta, przez którego zawsze wysyłasz - może coś jest blokowane po drodze.
goska_23
Beginner

Dzięki, telnet miałam niezainstalowany serwer + klient. Jak próbuję teraz zainstalować te pakiety z synaptica to nie instaluje i wyświetla w okienku postępu instalacji takie coś:

W: Nie można pobrać http://security.debian.org/pool/updates/main/i/inetutils/inetutils-inetd_1.6-3.1+squeeze2_amd64.deb
  Nie udało się przetłumaczyć nazwy "security.debian.org"

W: Nie można pobrać http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/s/shishi/shishi-common_1.0.0-1_all.deb
  Nie udało się przetłumaczyć nazwy "ftp.pl.debian.org"

W: Nie można pobrać http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/s/shishi/libshishi0_1.0.0-1_amd64.deb
  Nie udało się przetłumaczyć nazwy "ftp.pl.debian.org"

W: Nie można pobrać http://security.debian.org/pool/updates/main/i/inetutils/inetutils-telnet_1.6-3.1+squeeze2_amd64.deb

W: Nie można pobrać http://security.debian.org/pool/updates/main/i/inetutils/inetutils-telnetd_1.6-3.1+squeeze2_amd64.deb

Mam zainstalowany tylko pakiet "telnet"-klient telnetu i wygląda na nieskonfigurowany.
To chwilę potrwa zanim sprawdzę to wysyłanie maili.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Coś mi się zdaje że masz stare repozytorium - link
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Nazwa "security.debian.org" jest aktualna ;)
Sprawdź konfiguracje DNSów na problematycznej maszynie.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Jeśli jest aktualna to zgodzę się z tobą mariaczi
DNS bądź zwykły brak dostępu do internetu.
Ewentualnie problem z firewallem na bramie
Pokaż

/etc/network/interfaces
/etc/resolv.conf
Puść też pinga po ip np: 8.8.8.8
goska_23
Beginner

Zaktualizowałam te repozytoria, chociaż nie wiem czy dobrze zrobiłam, zahaszowalam te stare wpisy żeby w razie czego były. Wypisały się błędy (sporo) po apt-get update , nie skopiowałam tego co mi wypisało na ekran. Nie zrobiłam tego apt-get upgrade. Jestem teraz niezbyt przytomna - siedzę przy kompie od wczoraj wieczorem, szukałam tej usterki którą opisałam. Nie chciałabym robić upgrade do wyższej wersji 6.coś bo już z tym miałam po innej instalacji jakieś 3 razy problemy. Nie opanowałam jak mają być porobione partycje na debianie i jak dotąd mam tylko świadomość, że jest coś u mnie nie po kolei i przy upgrade do wyższej wersji coś się trochę wysypuje i trzeba ręcznie coś poprawiać a z tym też miałam problemy.
Ten debian 6 to ma rzeczy na których trochę ludzi codziennie pracuje i nie mogę sobie pozwolić na eksperymenty jak nad czymś za dobrze nie panuję.

Bardzo dziekuję za podpowiedzi, zwątpiłam nieco gdzie może być usterka. Na tym debianie 6 pracuję od 2 miesięcy nie na miejscu tylko zdalnie z domu, trochę rzeczy robię na pulpicie zdalnym NoMachine do tego debiana 6.
Robię głównie strony w tych 2 cmsach to da się to z grubsza robić z domu.

Jak zaczęłam sprawdzać ten dostęp do internetu - to było trochę dziwnie, strony w cmsach przez nazwy domenowe na moim domowym komputerze z debianem 7 mi się w domu otwierały - te strony z tego debiana 6, który jest fizycznie 14 km od domu. Ale na pulpicie zdalnym NoMachine debiana 6 strony w przeglądarce już się nie otwierały wcale, także inne np. wp.pl, onet.pl, a to jest dziwne bo nie otwierały się na tym debianie 6 na którym jest postawiony serwer www, a 14 km dalej się otwierały.

Wyszło na to, że problemem było to, że nie jestem na miejscu tam gdzie jest serwer debian 6, wystarczyło zrestartować sprzętowo router przez który ten debian 6 widzi internet i wszystko działa. Można było tego nie zauważyć bo inne komputery, które tam są widzą internet przez drugi router.
To dla mnie lekcja poglądowa o atrakcjach "naprawiania" czegoś zdalnie.
Bardzo dziękuję za garść pomysłów.

. :confused:
waleed121

Post autor: waleed121 »

It's the bit tough problem, my spouse and i would like to fix this vulnerability ALONG WITH do not install something else for you to send the particular e mail via CMS.
Can somebody quite possibly these kinds of problem will be known for you to anyone or even whether or not This really is further clear what in case spoil AS WELL AS The best way to fix it?

Aliiiii
ODPOWIEDZ