Instalacja Debiana bez narusznania partycji home

Pomoc dotycząca instalacji systemu
adamiecoppl

Instalacja Debiana bez narusznania partycji home

Post autor: adamiecoppl »

Witam. Niedawno mój Linux Mint odmówił współpracy i system nie może się włączyć.
Stwierdziłem że to idealny moment na instalacje Debiana. ;-)

Wolałbym nie stracić zapisanych na /home plików.
Chciałbym zainstalować go w taki sposób żeby każdy z dawnych użytkowników mógł dostać się do swojej dawnej części /home
Nie wiem też jak sprawdzić jakie miałem zainstalowane programy. Chciałbym część z nich zainstalować z powrotem.

Pomożecie?
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Podczas instalacji nie wybieraj punktu montowania /home. Partycję /home podłączysz później do /etc/fstab. Obowiązkowo trzeba założyć użytkownika z takim samym hasłem.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Ja w takich przypadkach montuje /home podczas instalacji ale nie wybieram formatowania.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

marcin1982 pisze:... Obowiązkowo trzeba założyć użytkownika z takim samym hasłem.
Jesteś tego pewien? Użytkownika może założyć sobie później i to nie koniecznie z takim samym hasłem. Musi pamiętać jednak o sprawdzeniu uprawnień dla katalogów domowych użytkowników ze starego systemu.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Nie musi mieć tego samego hasła, jak mariaczi pisze, potem trzeba sprawdzić UID i GID plików w /home
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Hasło nie musi być takie samo - fakt. Nazwa użytkownika tak, jeśli ma mieć dostęp do swojego "dawnego" profilu.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

marcin1982 pisze:...Nazwa użytkownika tak, jeśli ma mieć dostęp do swojego "dawnego" profilu.
Tak się dzieje domyślnie przy zakładaniu konta. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby katalog domowy miał całkowicie inną nazwę niż jego właściciel (właściciel=użytkownik, który się do niego loguje i jest to jego katalog domowy). Ważne jest, aby ten użytkownik=właściciel miał do niego uprawnienia - był jego właścicielem.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Ależ ja to wszystko wiem. W wąŧku nie chodzi chyba jednak o to, żeby przewałkować wszystkie możliwości podłączenia /home do głównego systemu plików ani teorii UID/GUID.

Chodzi o to, żeby w miarę możliwości było tak samo jak było wcześniej - najłatwiej dla początkującego użytkownika.
adamiecoppl

Post autor: adamiecoppl »

Dokladnie tak ! :-) Wiecie moze jeszcze gdzie (sciezka) znajde dawne zakladki do firefoxa?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

ODPOWIEDZ