Asus P7P55D-e nie Chce dzi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Asus P7P55D-e nie Chce dziąć w DualChanel

Post autor: navigator »

Asus P7P55D-e
Ram 4x po 4gb (goodram)
Ramy były w takiej samej płycie jak w tytule która się spaliła (układ scalony przy ramach) przy eksperymencie kupiona taka sama.
Ramy sprawdzone memtestem nie ma błędów. Ramy wkładane pojedynczo w pierwszy slot od procka komp idzie dwa ramy pokoleji od procka idzie każda próba dual chanel komp się pomiga diodkami na płycie posprawdza i stop wciskanie MemOk przy ramach też nic nie daje. I bios się restartuje bateria raczej dobra.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Debian nie ma wpływu na tryb pracy pamięci RAM, o tym decyduje płyta główna i jej BIOS.
Tryb dual channel uzyskasz umieszczając pamięci slotach o tych samych kolorach, czyli sloty 1-3 lub 2-4.
Jak to nie pomoże to sprawdź jakie zasilanie mają kostki i ewentualnie spróbuj podciągnąć zasilanie o 0,1V w górę lub można też jeszcze podnieść timingi pamięci w górę.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Sprawdź dokładnie w instrukcji płyty głównej jak pamięcie mają być podłączone.
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Post autor: navigator »

Sprawdziłem:
A1 B1
A2 B2
Cztery identyczne ramy mam.
Na jakimś forum przeczytałem że ramy mogą działać pojedynczo po dwa ale nie w dual, a w dual już nie. I płyty główne też dziwnie się potrafią zachowywać w dual nie chcą działać.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Zastosuj interpunkcję bo nie bardzo wiem o co ci chodzi.

Znaczy się, że po prostu nie działa.
Zrób reset płyty głównej do ustawień fabrycznych.
Zainteresuj się czy sprawcą spalenia nie był czasem miernej jakości zasilacz, być może kwalifikuje się do wymiany podobnie jak spalona płyta.
ODPOWIEDZ