Flashplayer 11 jako flashplayer 16?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
gthl

Flashplayer 11 jako flashplayer 16?

Post autor: gthl »

Cześć.
Wiadomo. że z flashplayerem na linuksie jest różnie. Najbardziej deprymującym jest fakt, że aplikacje napisane w nowszej wersji flasha nie otwierają się pod starszą wersją zainstalowaną w systemie. Aplikacje te wogóle nie rozpoznają wersji systemowej flasha lub informuja nas o braku tego programu w systemie. Pytanie brzmi: jak sprawić aby zainstalowana wersja flasha 11 była rozpoznawana przez aplikacje flaszowe jako wersja 16?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

flash na linuksa jest przestarzały i nie wykorzystuje już dobrze sprzętowej akceleracji grafiki...co Ci to da, że będzie rozpoznawany jako nowy skoro i tak nie będzie posiadał odpowiednich mechanizmów i nie zdekoduje nowych apków...to tak jakbyś zmienił znaczek pojemności silnika w furze z 1.3 na 2.0 i chciał mieć moc..;>

po za tym wszystkie chromowate przeglądarki (chrome,chromium,srware i opera) obsługują nowego flasha (peperflash)
Awatar użytkownika
gthl

Post autor: gthl »

No tak. W ten sposób nie pomyślałem. Zadałem takie pytanie tylko dlatego, że nie znalazłem go w sieci (co nie znaczy, że go tam nie ma). Temat uważam za zamknięty. Dzięki.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

A inne pytanie jeszcze: jak globalnie w fireofxie ustawić, żeby za każdym razem się nie sadził, że wtyczka przestarzała i trzeba ręcznie pozwolić jej używać? Da się to jakoś zrobić?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Na iceweasel można wyłączyć parametr extensions.blocklist.enabled.
Na firefoksie zapewnie jest identycznie lub podobnie ( w końcu to bliźniacze przeglądarki)
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

O, widzisz - dzięki bardzo, o to mi właśnie chodziło.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

kodama pisze:A inne pytanie jeszcze: jak globalnie w fireofxie ustawić, żeby za każdym razem się nie sadził, że wtyczka przestarzała
A może trzeba zaktualizować wtyczkę od czasu do czasu?
https://wiki.debian.org/FlashPlayer#Upgrade
ODPOWIEDZ