Witam,
Mam problem ponieważ gdy zainstalowałem proftpd i dodałem użytkownika blokując mu wyjście z katalogu użytkownik nie może usuwać ani wrzucać żadnych plików do swojego folderu.
Folder domowy użytkownika został zmieniony w /etc/passwd/ na usr/share/nginx/www/
Ja sam używam konta użytkownika z komendą sudo i troszkę uciążliwe jest konfigurowanie wszystkiego komendą nano dlatego proszę o pomoc.
Chcę aby mój użytkownik na którym używam sudo mógł edytować wszystkie pliki w ftp oraz aby użytkownik któremu zablokowałem wyjście z jego katalogu mógł edytować i dodawać tam pliki.
Pozdrawiam.
Proftpd brak uprawnie
Problem w niczym, raczej zagadnienie bezpieczeństwa i umiejętności.
Prawdziwy admin nie sadza Xów na serwerze. W takie rzeczy bawią się pseudoadministratorzy i dzieci ubuntu/m$,
którzy potrzebują okienek aby coś wyklikać. Kolejna rzecz takie graficzne konfiguratory nigdy nie daja 100% możliwości
normalnego skonfigurowania danego programu tzn. jego wszystkich opcji.
Myślisz o tym co piszesz?
I marnować czas/ zasoby/ generować większą ilość paczek do aktualizacji itp
Instalacja gui to szczyt umiejętności admina i powinien to umieć .
Prawdziwy admin nie sadza Xów na serwerze. W takie rzeczy bawią się pseudoadministratorzy i dzieci ubuntu/m$,
którzy potrzebują okienek aby coś wyklikać. Kolejna rzecz takie graficzne konfiguratory nigdy nie daja 100% możliwości
normalnego skonfigurowania danego programu tzn. jego wszystkich opcji.
Myślisz o tym co piszesz?
Skoro potrafi skonfigurować proftpd to po co dodatkowo jeszcze będzie instalował i konfigurował już w tym momencie nieprzydatne rzeczy? Przecież już zrobił to co ma zrobić -> Skonfigurował proftpd.bart86 pisze:tak a w czym to problem? jak admin serwera potrafi skonfigurować proftpd (trudniejszą rzecz) to na pewno też potrafi skonfigurować vnc (łatwiejsza rzecz), nie twierdze że gui to przymus ale dobry admin powinien umieć też zainstalować gui
I marnować czas/ zasoby/ generować większą ilość paczek do aktualizacji itp
Instalacja gui to szczyt umiejętności admina i powinien to umieć .

Przedmówcy chyba zapomnieli jaki był temat.
Aby użytkownik mógł edytować pliki muszą być spełnione dwa warunki (w sumie to nieraz więcej ale standardowo) to:
- konfiguracja ftp musi pozwalać na zapis/odczyt plików
- musisz mieć uprawnienia do tych plików dla tego użytkownika - więc jeśli dostajesz się do nich jako sudo - to de facto masz do nich uprawnienia na poziomie grupy sudo z podniesionymi uprawnieniami.
Dwie opcje - albo zmienisz uprawnienia do katalogu, albo wrzucisz takiego użytkownika który te uprawnienia ma.
Wg mnie najłatwiej - dodać grupę, dodać tego użytkownika do grupy, nadać grupie uprawnienia rw na /usr/share/nginx/www
Aby użytkownik mógł edytować pliki muszą być spełnione dwa warunki (w sumie to nieraz więcej ale standardowo) to:
- konfiguracja ftp musi pozwalać na zapis/odczyt plików
- musisz mieć uprawnienia do tych plików dla tego użytkownika - więc jeśli dostajesz się do nich jako sudo - to de facto masz do nich uprawnienia na poziomie grupy sudo z podniesionymi uprawnieniami.
Dwie opcje - albo zmienisz uprawnienia do katalogu, albo wrzucisz takiego użytkownika który te uprawnienia ma.
Wg mnie najłatwiej - dodać grupę, dodać tego użytkownika do grupy, nadać grupie uprawnienia rw na /usr/share/nginx/www