Debian jako system baz danych

Pomoc dotycząca instalacji systemu
shymko

Debian jako system baz danych

Post autor: shymko »

Witam wszystkich miłośników Debiana. Po dość długiej tułaczce z Windows'em postanowiłem przerzucić się na lżejszy system. Pytam Was, jako doświadczonych w tym temacie o jedną, a raczej dwie sprawy:
1. Czy podczas instalacji Debiana może coś pójść "nie tak" np brak wykrycia sieci itp sprawy? Co wtedy robić?
2. Chcę zainstalować na tym systemie serwer baz danych sql developer lub mysql. Która wersja Debiana będzie odpowiednia do tego typu rzeczy? Dodam, że stawiam ten serwer na swoim sprzęcie celem nauki zarządzania bazami danych.

Każda porada dla mnie(jako laika) w tym temacie będzie wsparciem w dalszym działaniu. Z góry dziękuję za pomoc. Shymko.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

1. Czasem się zdarza, w takim przypadku zazwyczaj wystarcza zainstalowanie odpowiedniego pakietu z modułem.
2. Na serwer wybierz wersję stabilną.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Uruchom dowolne livecd linuksa - zawsze się przyda, sprawdź czy sieć działa "od kopa". Ewentualnie wyświetl urządzenia i sprawdź jak sobie poradzić z danym chipsetem:

Kod: Zaznacz cały

lspci -k
Jeśli jest coś na USB, np. karta wifi, to tak:

Kod: Zaznacz cały

lsusb
shymko

a co zrobić z fantem, kiedy podczas wykrywania sieci nie zostaną zainstalowane żadne sterowniki(nie mam wtedy połączenia z internetem), nawet nie wykryło przez DHCP - jest później jakaś możliwość wgrania odpowiednich sterowników aby mieć połączenie z netem?
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Tak, jest możliwość instalacji niemal każdego sprzęŧu.
shymko

A mógłbyś przybliżyć mi proces takiej instalacji? Bo jak wykrywało mi sieć podczas instalacji, to prosiło o plik iwlwifi.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Najprościej będzie podłączyć komputer "po kablu" na czas instalacji. Masz taką możliwość?

Inna możliwość to użycie obrazu ISO Debiana z niewolnymi sterownikami, a takim właśnie jest sterownik wl.
Link: http://cdimage.debian.org/cdimage/unoff ... so-hybrid/ .

Co do iwlwifi zajrzyj tutaj - nawet o ten sam sterownik chodzi :D
http://www.greplinux.net/2012/07/how-to ... uring.html .
shymko

o o o... właśnie prosił o niewolne sterowniki, a jest dostępny taki obraz z tymi sterownikami?

ok, dzięki - teraz to już wiem jak sobie poradzić - zabieram się do zasysania
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

a po instalacji i podczas uruchamiania jaki komunikat wyrzuca o braku jakiego sterownika?
czasami wystarczy zainstalować paczkę ze sterownikami.

obeazu takiego nie ma. sterowniki instalujesz po zainstalowaniu systemu. Musisz tylko dodać odpowiednie repozytorium
shymko

Podczas wykrywania sieci system poprosił o niewolne sterowniki z iwlwifi - jakiego jest to typu repozytorium?
ODPOWIEDZ