Witam. Otóż ostatnio sporo konfiguruję w systemie jakim jest dystrybucja Debian. Do niedawna używałem user-friendly tj ubuntu, mint itp. Jednak próbuję sił na poważnie trochę trudniejszej, ale tylko trochę z Debianiem.(ponoć Arch czy Gentoo to najtrudniejsze). No ale tego problemu ze steam nie wiem jak rozwiązać. Chodzi mi oczywiście o wersję Linuksową. Ogólnie wszystko jakby się zainstalowało, tylko z uruchomieniem jest problem. Pojawia się oczywiście licencja do zaakceptowania, ale potem nic. Jak wykonuje komendę - steam poprzez termianal (konsolę) wypluwa mi coś takiego:
Running Steam on debian 8 64-bit
STEAM_RUNTIME is enabled automatically
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(1416617579_client)
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrast
Co ciekawe gdy pojawia się ten komunikat to w procesach nawet po zamknięciu terminala widnieje jako aktywny - proces o nazwie steam z ikonką. - Mogę wyłączyć ręcznie poprzez prawoklik.
ILocalize::AddFile() failed to load file "public/steambootstrapper_english.txt".
[2014-12-24 22:37:11] Startup - updater built Aug 26 2014 15:35:42
libGL error: No matching fbConfigs or visuals found
libGL error: failed to load driver: swrast
SteamUpdateUI: An X Error occurred
X Error of failed request: BadValue (integer parameter out of range for operation)