Alternatywa dla Synaptic
Alternatywa dla Synaptic
Szukam alternatywy dla Synaptic, bardzo podoba mi się software-center, ale niestety nie ma jego bibliotek w wersji testowej Debiana.
Jeśli jest jeszcze jakiś menager pakietów z przyjemnością protestuje.
Jeśli jest jeszcze jakiś menager pakietów z przyjemnością protestuje.
https://packages.debian.org/wheezy/gnom ... are-center
Też mogę protestować, ale na jaki temat?
Też mogę protestować, ale na jaki temat?
- marcin1982
- Moderator
mateuszek
W repozytorium dla testing nie ma tych pakietów ...
nuke3
Sprawdź program gnome-packagekit.
W repozytorium dla testing nie ma tych pakietów ...
nuke3
Sprawdź program gnome-packagekit.
-
- Beginner
Po co alternatywy dla Synaptica? przecież o ile pamiętam to jest on najlepszym NIE konsolowym menadżerem z jakim miałem do czynienia. Ale szczerze, to jeśli ktoś ma zamiar porządnie użytkować Debiana czy jakiegokolwiek innego Linuksa powinien się nauczyć obsługi systemu przez terminal. Proste, łatwe, przyjemne 

Sprawa polega na tym, że według mnie software-center jest zdecydowanie bardziej rozbudowany i przyjazdy, bo:
-rankingi i oceny
-polecane programy
-ikonowe oznaczenie programów (zdecydowanie szybciej się połapiesz czego szukasz, jeśli nie znasz nazwy)
-nie ma pojedynczych pakietów, które bez głównego programu nic nie robią
- i wydaje się być lepiej uporzadkowany
W sumie menager pakietów to jest jedyna przyczyna dlaczego waham się pomiędzy Debian, a Mint/Ubuntu
Szczerze mówiąc konsolowy apitude, bardziej do mnie przemawia niż synaptic gdybym miał poznawać nowe programy. Bo w synaptic'u naprawdę dużo trzeba klikać , a na netbooku okienka są malutkie i niewiele informacji się mieści.
PS
Jak wywołać / gdzie się pojawia ikona, gnome-pakagekit, bo nie mogę znaleźć.
-rankingi i oceny
-polecane programy
-ikonowe oznaczenie programów (zdecydowanie szybciej się połapiesz czego szukasz, jeśli nie znasz nazwy)
-nie ma pojedynczych pakietów, które bez głównego programu nic nie robią
- i wydaje się być lepiej uporzadkowany
W sumie menager pakietów to jest jedyna przyczyna dlaczego waham się pomiędzy Debian, a Mint/Ubuntu
Szczerze mówiąc konsolowy apitude, bardziej do mnie przemawia niż synaptic gdybym miał poznawać nowe programy. Bo w synaptic'u naprawdę dużo trzeba klikać , a na netbooku okienka są malutkie i niewiele informacji się mieści.
PS
Jak wywołać / gdzie się pojawia ikona, gnome-pakagekit, bo nie mogę znaleźć.
-
- Beginner
sprawa polega na tym, że robię skrypt bash, wpisuję w niego komendy apt/aptitudę. Puszam, 30 sekund dodaję parametry co chcę zainstalować. Idę zrobić kawę, dzwonię przez telefon do kogoś, a po 4 minutach mam zainstalowane ~20 programów dostosowanych do moich potrzeb - automatycznie, przez skrypt.nuke3 pisze:Sprawa polega na tym (...)
A reszte informacji (rankingi i oceny, polecane programy) to oczywiście google.
jakieś graficzne software center? dramatyczny spadek wydajności, zwykła strata czasu.
natomiast Synaptica nie mam zamiaru bronić (konsola jest lepsza), ale nie miałem też z nim problemów.
Akurat Debian nie ma żadnych problemów z zarządzaniem oprogramowaniem; aptitude/apt-get/Synaptic spokojnie wystarczą.