586 czy 686-pae

Pomoc dotycząca instalacji systemu
boulder_dash

586 czy 686-pae

Post autor: boulder_dash »

Debian przy instalacji daje do wyboru jądra 486, 586 i 686-pae.

Czy ktoś w przystępny sposób mógłby wyjaśnić mi różnicę, zwłaszcza pomiędzy dwoma ostatnimi?
Czy mam rację myśląc, że kiedy zainstaluję 586 na starym laptopie z P3 i 256 ramu, to przyspieszę go względem instalacji 686-pae?
A może 486 w tym przypadku?
Jakim sprzętem trzeba dysponować, by miało sens instalowanie 686-pae (przy założeniu, że wykorzystuję w większości jego możliwości)?

Z góry dziękuję wszystkim za rzeczowe odpowiedzi na moje pytania.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

To są jądra przygotowane pod konkretne procesory, opis znajdziesz na google. (np. tu http://myonlineusb.wordpress.com/2011/0 ... i686-i786/ )
W twoim przypadku najlepszym wyborem będzie 686. Wybór wersji PAE ma sens jeśli chcesz mieć dostęp do pamięci większej od 4GB.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

podaj dokładnie model procesora....
boulder_dash

Yampress pisze:podaj dokładnie model procesora....
Mam dwa laptopy Compaq Evo N600c i w nich dwa procesory. Dane z BIOS:

1. Intel Pentium III-M 866 MHz, cache (L1, L2) - 32/512 KB, processor stepping - 1
2. Mobile Intel Pentium 4 - M CPU 2, 2000 MHz, processor stepping - 9, cache 20/512 KB
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Wrzuć to i586, a po instalacji możesz spróbować na wyższym i je zostawić o ile mniej zasobów będzie pożerał od tego poprzedniego...
Masz mało RAM

Każdy procesor ma zestaw instrukcji... Jaja są przyszykowane pod dany procesor, który ten zestaw instrukcji będzie w pełni wykorzystywał itp
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_roz ... _procesora

im wyższy numer wersji jaja i386/i486/i585/i686 tym kernel podszykowany pod nowsze procesory..

https://www.debian.org/ports/
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

boulder_dash i jako środowisko graficzne (jeśli będziesz chciał instalować) daj najlepiej LXDE. Na ten sprzęt co masz to wręcz idealne środowisko graficzne.
boulder_dash

neo86 dzięki stary za dobre chęci, ale mam swój system własnej konstrukcji bazujący na openboxie.

Zrobiłem eksperyment. Instalowałem Debiana ze środowiskiem LXDE sześć razy na tym samym komputerze P III 800 MHz oraz 256 MB RAM i z tymi samymi parametrami za każdym razem wybierając inne jądro oraz initrd (standardowy lub dostosowany), gdyż ciekawiło mnie, jaki ta opcja ma wpływ na system. Sześć instalacji wyglądało tak:

1. jądro 486, initrd standardowy,
2. jądro 486, initrd dostosowany,
3. 586, standardowy,
4. 586, dostosowany,
5. 686-pae, standardowy,
6. 686-pae, dostosowany.

W każdej instalacji liczyłem czas uruchamiania do momentu pojawienia się okienka logowania, ilość zużycia ram na wstępie, czas uruchomienia iceweasel, ilość ram z uruchomionym iceweasel.

Wnioski są następujące. Czas uruchamiania systemu był podobny przy różnych jądrach (najkrótszy przy 486, najdłuższy przy 686, ale różnica tak niewielka, że ją pomijam), natomiast zastosowanie initrd dostosowanego widoczne zmniejszyło czas uruchamiania do nawet o ok. 10% (tutaj czas uruchamiania również był porównywalny przy różnych jądrach). Ilość użytego RAM na starcie porównywalna (486 - 114 MB, 586 - 114-116 MB, 686-pae - 117-118 MB), czas uruchamiania iceweasel porównywalny i nie miało tu znaczenia ani jądro ani initrd. Zużycie pamięci po uruchomieniu iceweasel - porównywalne.

Konkluzja. Dla P III i 256 RAM nie ma większego znaczenia jakie jądro się instaluje (jeżeli zależy nam na prędkości i zużyciu pamięci). Stosowanie natomiast initrd dostosowanego skraca czas uruchamiania systemu i to jest dla mnie największa wiedza zdobyta w tym eksperymencie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Do mierzenia ewentualnego czasu uruchamiania możesz wykorzystać bootchart lub komendę:

Kod: Zaznacz cały

systemd-analyze blame
Oczywiście w zależności od tego, które wydanie instalowałeś.
ODPOWIEDZ