Statyczny adres w trybie NAT

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
BilboBagosz

Statyczny adres w trybie NAT

Post autor: BilboBagosz »

Witam, postawiłem sobie maszyne na Debianie i dodałem 2 karty sieciowe jedną NAT dzięki której będzie się łączył z siecią a drugą Host-only dzięki której będę przekazywał internet do drugiej maszyny.
Domyślnie adres ip uzyskuje poprzez dhcp ale chciałem jednak aby był on statyczny.
Więc zmieniłem plik interfaces na
address 192.168.11.1
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.11.100
gdzie 192.168.11.100 to adres mojego komputera z którego będzie "dostarczany" internet. Jednak po tym zabiegu nie mam dostępu do internetu,
zakładam że może adres ip jest źle dobrany, ale jakoś nie mogę dojść do tego sam :/

Adresy DNS ustawiłem na googlowskie, próbowałem dodawać przez route add adres ip mojego kompa ale wyskakuje błąd.

Może mnie ktoś naprowadzić co jest grane ?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Zacznij od opisu, najlepiej obrazka bo wart jest tysiąca słów, swojej sieci, układu połączeń, adresów IP itd.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Przede wszystkim czy ty aby nie zainstalowałeś debiana w virtualboxie ?
Bo jak tak to najpierw poczytaj do czego służą odpowiednie tryby przy ustawieniu sieci.
Podpowiem tylko iż w trybie NAT karta pobiera automatycznie adresy ( Adresy te przydziela maszyna wirtualna i nie mają nic wspólnego z adresami gospodarza).
Co się tyczy trybu host-only to połączenie tylko między komputerem gospodarza i gościa.
Napisz to co powiedział dedito, oraz co w ogóle chcesz osiągnąć.
nawaz

Post autor: nawaz »

this is very nice post