Od około miesiąca zmieniłem XP na ubuntu. Linuks mi się spodobał, i chciałem wypróbować coś również na linuksie. Wybór padł na Debian'a.
Instalacji dokonałem posiłkując się poradnikiem z tego tematu: threads/743-Poradnik-instalacji-Debiana
Wypaliłem płytkę, wsunąłem do napędu, instalacja się zaczęła. Podzieliłem dysk, wszystko ok, lecz tylko nie skonfigurowałem połączenia internetowego bo nie mam odpowiednich danych do konfiguracji. Restart, wyjęcie płyty z kieszeni. Uruchamia się GRUB. Wybrałem debian, pojawiła się czarna kosola. Zalogowałem się jako root, włożona płytka, polecenie w konsol i wszystko ok. Następnie wydałem polecenie:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
Chwilę czekania i operacja wykonana porawnie.
Następnie wydałem polecenie:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
No nic pomyślałem, idziemy dalej.
Przystąpiłem do instalacji menadźera okien "GNOME" (wiem, wiem na płycie jest odchudzona wersja, a nie skonfigurowałem połączenia sieciowego aby móc zainstalować full pakiet) ale pisze że nie może zainstalować nic ponieważ nie rozpoznaje tej komendy (tzn. jest napisane że 0 pobranych, 0 zainstalowanych, itp):
aptitude install gnome-core gnome-audio
Po wielu próbach wyłączyłem konsolę i w GRUB'ie wybrałem Debian'a po restarcie. Pojawiła się ta sama konsola z prośbą o podanie login'u jak wcześniej.
Ubuntu działa normalnie.
Jak zainstalować te pakiety aby móc uruchomić system?
Pozdrawiam, Grzegorz