[+] Problem z synchronizacj

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Szeryf75

[+] Problem z synchronizacją profili mobilnych.

Post autor: Szeryf75 »

Witam wszystkich.
Jakieś 1,5 miesiąca cieszyłem się bezawaryjnym działaniem sieci zbudowanej z serwera z Debianem 7.5 i zainstalowaną na nim Sambą 4.1.11 jako PDC oraz 26 komputerów klienckich z win 8.1 + 1 z win7 w dwóch pracowniach szkolnych, wszystko zostało wykonane wg kolejnych artykułów tego poradnika. Od kilku dni mam jednak problem z synchronizacją profili mobilnych. W dzienniku zdarzeń windows znalazłem taką informację dla przykładowego usera:
Identyfikator zdarzenia:1504
Kategoria zadania:Brak
Poziom: Błędy
Słowa kluczowe:
Użytkownik: GIM\user01
Komputer: PC26.gim.edu

Komunikat przy wylogowywaniu: System Windows nie może w pełni zaktualizować twojego profilu mobilnego. Sprawdź poprzednie zdarzenia, aby uzyskać więcej informacji.

Sytuacja taka ma miejsce dla wszystkich profili mobilnych z wyjątkiem konta głównego administratora samby. Po uruchomieniu nowego profilu lub usunięciu i utworzeniu na nowo któregoś ze starych profili, jest możliwa synchronizacja na czystym profilu, można też utworzyć np. plik w notatniku, czy jakiś arkusz w excelu, ale np. utworzenie dokumentu w wordzie, czy open office przy wylogowaniu powoduje już brak synchronizacji. Próby były wykonywane na komputerach z win 8.1 i win7 w obu przypadkach ten sam efekt. W serwerze nic nie było grzebane.
Gdyby ktoś miał jakąś sugestię jak sobie poradzić z tym problemem, to chętnie skorzystam.
liske1
Beginner

Post autor: liske1 »

Sprawdź logi SAMBY na serwerze . Możesz także spróbować restart SAMBY. Może jakiś kabel sieciowy się przerwał, albo wtyk na switchu / routerze uszkodził (sprawdź pingi)
Szeryf75

Logi w plikach log.smbd i log.samba są cały czas takie same, jak z okresu kiedy wszystko działało. Restart nic nie pomógł. W okablowaniu wszystko ok, pingi poniżej 1ms. Dodatkowo sprawdziłem, że kiedy z konta administratora wrzucę coś do profilu użytkownika, to po zalogowaniu ma do tego dostęp, a to co on zrobi na pulpicie, już na serwer nie idzie.
liske1
Beginner

Sprawdź uprawnienia czy się nie zmieniły . Być może tamci użytkownicy nie mają praw do zapisu do tego katalogu.
Szeryf75

Mają prawa do zapisu, bo ręczne przenoszenie danych na serwer działa z każdego profilu, nie działa tylko automatyczna synchronizacja przy wylogowaniu.
liske1
Beginner

To sprawdź jeszcze z wirtualnej maszyny np. na windows 7 i podłącz do domeny (tak chwilowo) i sprawdź czy ona działa , jeżeli tak tzn. że Samba jest OK tylko Windows coś szwankuje. Jeżeli windows to spróbuj odłączyc od domeny i podłączyć jeszcze raz. Sprawdź także anty-wirus , firewall .
Szeryf75

Problemem okazało się zapełnienie partycji, na której były profile mobilne (podpowiedź otrzymałem od autora poradnika), po dodaniu wolnego miejsca profile zaczęły się synchronizować. Tak więc problem rozwiązany.
ayesha123

Post autor: ayesha123 »

Computer: PC26.gim.edu

the logout message: Windows can not update your roaming fully profiles. Check previous events for more information.

This is the case for all roaming profiles with the exception of the primary account administrator samba. When you start a new profile or delete and create a new one with the old profiles, it is possible that the sync on a clean profile, you can create eg tweaks. File in notepad, or a fire

Zablokowany