Instalacja GRUB na osobnej partycji.

Ogólne pytania dotyczące systemu
maxZWA

Instalacja GRUB na osobnej partycji lub dysku

Post autor: maxZWA »

Mam problem z terminalem t5730 No wiec ma on w sobie dysk flash 1GB ktory ja wymienilem na 20gb 44pin i podpialem go w wejscie dysku flasch dysk jest widziany moge zgrac na niego rzeczy, ogolnie dziala. Windows tez da sie zainstalowac.
Narazie siedze na livecd, no i chcialbym sobie zainstalowac system. I teraz jest problem poniewaz terminal bez problemow bootuje tylko CDrom podpiety przez przelotke SATA usb.
Kazda proba bootowania systemu z pendrive konczy sie niepowodzeniem, a BSD sie wykrzacza zwracajac "dysk nie jest tam gdzie powinien" czy cos w ten desen.
Problemy z instalacja rowniez linuxa sa. Sypie bledami przy kopiowaniu na dysk.
Proba instalacji systemu na dysku twardym podpietym przez przejsciowke zarowno w przypadku BSD jak i Debiana przebiega pomylnie z tym, ze system z urzadzenie USB nie wstaje, zawiesza sie ekran HP albo miga _ .
Znalazlem teoretyczne rozwiazanie problemu tutaj: http://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t5730/Linux.shtml - w tym linku powiedziane jest, ze mam utworzyc ~16MB partycje i zainstalowac tam GRUBa. Odtad mam dwie drogi. Albo instalacja GRUB na flash i system na osobnym dysku USB, albo instalacja GRUBa na wydzielonej uprzednio partycji, i instalacja systemu bez GRUBa na reszcie dysku. No wie na poczatek sprobuje opcje 2.

Prosze o pomoc w wykonaniu tych czynnosci.
I used grub 0.97 on a desktop computer, made c:\boot\grub directory, and put the three grub boot files from Linux boot disk in there: stage1, stage2 and fat_stage_1_5 and then made a file (c:\boot\grub\flag.txt) to help locate that directory while in grub. I then rebooted the desktop computer with FreeDOS disk still attached (but not *from* that disk). Then I started grub, and at grub prompt typed:

find /boot/grub/flag.txt

to get its disk/partition name from grub's point of view, which in my case was hd(1,0). I then did:

root hd(1,0)
setup (hd1)
quit

Then made a menu.lst file in c:\boot\grub, keeping in mind hard drive on thin client would be hd0

default=1
timeout=5
title FreeDOS
root (hd0,0)
chainloader +1
title OpenBSD
root (hd0,1)
chainloader +1

Prosze o pomoc bo nie moge sobie z tym poradzic
ODPOWIEDZ