[+] Serwer i maile

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
michaslaska

[+] Serwer i maile

Post autor: michaslaska »

Witam.
Utknąłem niestety w "martwym" miejscu i już nie wiem co dalej. Mianowicie mam postawiony serwer na którym "zaparkowałem" 3 domeny, w tym jedno forum. Wszystko działa jak należy do momentu kiedy ktoś chce się zarejestrować na forum, które mam ustawione tak, że nowy użytkownik powinien kliknąć w link aktywacyjny, który powinien dostać na maila. Ale niestety nic nie dostaje :( Znalazłem w sieci skrypty które testują funkcję mail (php). Wszystko pokazuje że jest ok ale niestety nie działa :( . Instalowałem to też http://www.howtoforge.com/virtual-users ... -wheezy-p4 i nie działa :(
Proszę podpowiedzcie mi jak mogę to naprawić.
I mam jeszcze kolejne pytanko.
Tak jak wspominałem wcześniej mam 3 domeny o różnej tematyce przekierowane na mój serwer. Chciałbym abym mógł stworzyć do tych domen podstawowe konta pocztowe (administratora). Może koledzy podpowiecie jak można to zrobić.
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Przede wszystkim brakuje podstawowych informacji Przeczytaj Jak mądrze zadawać pytania

Czy serwer pocztowy na pewno działa ??? Bo to że się uruchomi bez błędów o niczym nie świadczy (logi logi logi)
Jak wysyłasz maila funkcją phpmail czy poprzez smtp ( logi z wysyłki jedną jak i drugą metoda)
Gdzie chcesz wysłać email ? Do swojej domeny czy obcej ( Może się zdarzyć, że serwer docelowy odrzuca maile z twojej domeny )
Z tego co zrozumiałem chcesz serwerem pocztowym obsługiwać trzy domeny (virtualdomains) ten poradnik z którego korzystasz ma taką możliwość.
Masz MX w DNS ustawione ?
Jak nie możesz sobie poradzić z konfiguracją serwera pocztowego zapoznaj się z http://iredmail.org/
michaslaska

Post autor: michaslaska »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Problemem w moim przypadku nie były złe ustawienia serwera tylko to, że aby domenę przekierowałem na mój serwer, natomiast zostawiłem sobie solopoczte na nazwa.pl. I to powodowało moje problemy. Kiedy ustawiłem aby wszystko było kierowane na mój serwer problem zniknął. I dziękuje za linka do iredmaila. Bardzo mi się podoba.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Jeśli problem jest rozwiązany - oznaczamy temat jako rozwiązany znakiem [+] edytując temat pierwszego postu w wąŧku.
ODPOWIEDZ