Usilnie próbuję zainstalować drukarkę sieciową Samsunga i zmusić ją do pracy na Debianie Wheezy.
Drukarka skonfigurowana poprawnie, podłączona do routera, statyczne IP, na Viście działa i drukuje.
Nie instalowałem żadnego syfu od producenta, po prostu odpaliłem kreator na wirtualnej maszynie z Windowsem XP,
zainstalowałem cały badziew od Szajsunga, skonfigurowałem ustawienia drukarki (sieć) poprzez kabel USB, który odpiąłem,
usunąłem wirtualną maszynę. W systemie Vista dodałem drukarkę sieciową z palca, system pobrał sam sterownik (bez całego syfu)
z Windows Update i działa jak tego oczekuję. Do Linuxa producent dołączył pokaźny katalog zawierający drivery i cały "syf".
Ponieważ nie chcę zaśmiecać Debiana nie instaluję tego. Postąpiłem następująco.
Pobrałem informacje z webpanela drukarki
Kod: Zaznacz cały
Drukowanie Raw TCP/IP
Protokół drukowania Raw TCP/IP:
Wlaczone
Numer portu:
9100
LPR/LPD
Protokół LPR/LPD:
Wlaczone
Numer portu:
515
Protokół IPP (Internet Printing Protocol)
Protokół IPP:
Wlaczone
Nazwa drukarki:
PrintSrv01
Adres URI drukarki:
ipp://192.168.133.111/ipp/print
Informacje o drukarce:
Samsung M2020 Series
Więcej informacji o drukarce:
http://192.168.133.111
Lokalizacja drukarki:
Nieskonfigurowane
Komunikat o działaniu:
Operator Message
AirPrint
AirPrint:
Wlaczone
Google Cloud Print
Status rejestracji:
Drukarka nie jest zarejestrowana.
WSD
Protokół WSD:
Wlaczone
Numer portu:
8018
Protokół SLP (Service Location Protocol)
Protokół SLP:
Wyłączone
Numer portu:
427
Protokół SSDP (Simple Service Discovery Protocol)
Protokół SSDP:
Wlaczone
Numer portu:
1900
Przyjazna nazwa:
Samsung M2020 Series (192.168.133.111)
DNS multiemisji (mDNS)
Protokół mDNS:
Wlaczone
Numer portu:
5353
Nazwa mDNS:
PrintSrv01.local.
Przyjazna nazwa:
Samsung M2020 Series
Protokół SNMP (Simple Network Management Protocol)
Protokół SNMPv1/v2:
Wlaczone
Protokół SNMPv3:
Wyłączone
HTTP
Protokól HTTP:
Wlaczone
Numer portu:
80
uruchomiłem system-config-printer.
dodałem drukarkę ipp://192.168.133.111/ipp/print
jako sterownik podałem plik PPD znajdujący się w paczce ze sterownikami linux
drukarka widnieje jako dodana, choć pojawił się przy tym błąd nieznanego IPP tag. Niestety podczas drukowania CUPS zgłaszał brakujący elf rastertospl ,
który na szczęście znalazłem w paczce ze sterownikami i ręcznie skopiowałem do katalogu /usr/lib/cups/filter/
Wszystko wydaje się być teraz skonfigurowane lecz drukarka nie drukuje, zadania drukowania są od razu zatrzymywane.
w kolejce wydruku podglądając atrybuty mam:
job-printer-state-message /usr/lib/cups/filter/rastertospl failed
Edit:
Kod: Zaznacz cały
hypnos@hypnos-deb:~$ dpkg -l | grep -i cups
ii bluez-cups 4.99-2 amd64 Bluetooth printer driver for CUPS
ii cups 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - server
ii cups-client 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - client programs (SysV)
ii cups-common 1.5.3-5+deb7u4 all Common UNIX Printing System(tm) - common files
ii cups-filters 1.0.18-2.1+deb7u1 amd64 OpenPrinting CUPS Filters
ii cups-pk-helper 0.2.3-3 amd64 PolicyKit helper to configure cups with fine-grained privileges
ii cups-ppdc 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - PPD manipulation utilities
ii ghostscript-cups 9.05~dfsg-6.3+deb7u1 amd64 interpreter for the PostScript language and for PDF - CUPS filters
ii libcups2:amd64 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - Core library
ii libcupscgi1:amd64 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - CGI library
ii libcupsdriver1:amd64 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - Driver library
ii libcupsfilters1:amd64 1.0.18-2.1+deb7u1 amd64 OpenPrinting CUPS Filters - Shared library
ii libcupsimage2:amd64 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - Raster image library
ii libcupsmime1:amd64 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - MIME library
ii libcupsppdc1:amd64 1.5.3-5+deb7u4 amd64 Common UNIX Printing System(tm) - PPD manipulation library
ii printer-driver-gutenprint 5.2.9-1 amd64 printer drivers for CUPS
ii printer-driver-hpcups 3.12.6-3.1+deb7u1 amd64 HP Linux Printing and Imaging - CUPS Raster driver (hpcups)
ii python-cups 1.9.48-1.1 amd64 Python bindings for CUPS
ii python-cupshelpers 1.3.7-4 all Python utility modules around the CUPS printing system
ktoś tam twierdzi że to stary bug debiana z którym nikt nic od dawna nie robi.
W jaki sposób mogę szybko i bezpiecznie zaktualizować serwer CUPS?