[+] Wheezy armhf i vsftpd - problem z dostępem do serwera ftp

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kudzu

[+] Wheezy armhf i vsftpd - problem z dostępem do serwera ftp

Post autor: kudzu »

Witam,
mam domowy serwer na Cubieboard z Debianem Wheezy. Chcąc udostępniać rodzinie i znajomym różne multimedia postawiłem serwer ftp na vsftpd. Postępowałem zgodnie z tą instrukcją i wszystko działało, do czasu, gdy... I właśnie nie wiem. Na pewno chciałem w mysql dodać drugiego wirtualnego użytkownika. Robiłem też pewnie jakiś upgrade. W każdym razie objaw był taki, że po połączeniu się z zewnątrz z serwerem pojawia się monit o użytkownika i hasło, ale dane były odrzucane. Pomyślałem więc, że może pomieszałem coś w basie sql, a ponieważ zupełnie się na tym nie znam, skonfigurowałem vsftpd od nowa, ale wykorzystując chyba ten tutorial. Generalnie, zamiast wykorzystywać bazę sql, tworzy się bazę haseł narzędziem db-util. Niestety objaw jest dokładnie ten sam. Ale zauważyłem też, że w przypadku najprostszego vsftpd.conf, np:

Kod: Zaznacz cały

listen=YES
anonymous_enable=NO 
local_enable=YES
write_enable=YES 
mogę bez problemu zalogować się jako lokalny użytkownik. Wygląda to tak, jakby system miał problemy z wirtualnymi użytkownikami albo wprost z rozpoznawaniem haseł.
Problem jest jeszcze z PAM. Otóż w katalogu /lib/security/ nie było nic, oprócz pam_mysql.so. A powinny być przecież pliki pam_ftp.so, pam_userdb.so itp. Zrobiłem więc dowiązania tych plików z katalogu /lib/arm-linux-gnueabihf/security, ale nie pomogło.
Jedne z ostatnich prób logowań wyglądały tak:

Kod: Zaznacz cały

Fri Sep 26 00:58:06 2014 [pid 2] CONNECT: Client "31.61.138.91"
Fri Sep 26 00:58:06 2014 [pid 1] [rodzinka] FAIL LOGIN: Client "31.61.138.91"
Fri Sep 26 14:55:19 2014 [pid 2] CONNECT: Client "192.168.1.1"
Fri Sep 26 14:55:20 2014 [pid 1] [anonymous] FAIL LOGIN: Client "192.168.1.1"
Pierwsze dwa wiersze to chyba z hotelu w delegacji, później już z domu. Tylko czemu "anonymous"?

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Ostatnio zmieniony 26 września 2016, 23:20 przez kudzu, łącznie zmieniany 1 raz.
kudzu

Może ktoś spróbowałby chociaż nakierować mnie jakoś? Gdzie szukać przyczyny?
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Wersja z wheezy nie działa poprawnie z

local_enable=YES

Jest to błąd aplikacji.
kudzu

mati75 pisze:Wersja z wheezy nie działa poprawnie z

local_enable=YES

Jest to błąd aplikacji.
Miałeś rację! Dziękuję!
Gdyby ktoś szukał sprawdzonego rozwiązania, to tutaj. Nie wiem na ile jest ono bezpieczne, ale działa.
ODPOWIEDZ