[+] Instalacja Jessie+Mate

Pomoc dotycząca instalacji systemu
hary

[+] Instalacja Jessie+Mate

Post autor: hary »

Witam
Zainstalowałem niedawno Jessiego i kilka środowisk graficznych. Doszedłem do wniosku, że najbardziej odpowiada mi Mate. Ale zrobił mi się straszny bałagan:-). Czy możecie napisać mi jak zainstalować Debiana z Mate i tylko Mate?:-)
Będę wdzięczny za pomoc, chciałbym po latach z Ubuntu mieć wreszcie Debiana, którego nie będę musiał co chwilę poprawiać:-)
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Zainstaluj Debiana bez środowiska graficznego a potem https://wiki.debian.org/Mate
Lub odinstaluj istniejące środowiska i postępuj zgodnie ze wskazówkami z powyższego linka.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A co to jest Jessy ? /Nazwa kodowa debiana testing to Jessie
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

Debian Jessie z MATE hmmm jeśli nie czujesz się na siłach z wersją netinstall to masz do tego gotowca prostego. Zwie się Sparky Linux. to co Cię interesuje masz TUTAJ. To bazuje na Debian Jessie czyli Debian 8 czyli Debian Testing.
hary

Tytuł poprawiony:-) Na wesele się spieszyłem jak pisałem:-). Na siłach się czuję, dla mnie nie będzie to pewnie łatwe, ale od dłuuuugiego czasu marzył mi się Debian więc postanowiłem, że najwyżej się (i Was) trochę pomęczę, ale zainstaluję:-). Dzięki za pomoc. Właśnie podjąłem pierwszą próbę, ale nie chce zainstalować systemu podstawowego. Nie wiem, że coś się rąbnęło przy przygotowaniu USB. No nic spróbuję jeszcze raz.
hary

No i za każdym razem instalacja systemu podstawowego zaczyna się od tego:
Ostrzeżenie: file:///cdrom/pool/main/s/sed/sed_4.2.2-2_amd64.deb was corrupt
Próbowałem z USB z CD i dalej to samo. Podpowie ktoś gdzie szukać?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

System podstawowy to robienie wszystko jak prowadzi instalator no i w oknie poniżej nie zaznaczasz nic

Obrazek
hary

Tylko ja właśnie nic nie robię. Do momentu wyboru oprogramowania nie dochodzę, bo się wywala na instalacji systemu podstawowego...
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

No jak masz corrupt to znaczy przeca, że uszkodzona paczka. Podpowiem ci, żebyś ściągnął jeszcze raz albo inny obraz. http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Sprawdź sumy kontrolne po ściągnięciu i dopiero nagrywaj
ODPOWIEDZ