Jestem szczęśliwym posiadaczem Debiana Sid z jednym małym problemem - apper nie chce instalować aplikacji oraz aktualizacji. Przy próbie pobrania i zainstalowania dowolnego pakietu bądź też aktualizacji pojawia się komunikat:
Pobieranie pakietu nie powiodło się. Proszę sprawdzić połączenie sieciowe.
E: ftp://ftp.us.debian.org/debian/ sid/main icedove amd64 31.0-3 is not (yet) available (Could not resolve ' 0')
Komputer cały czas posiada dostęp do Internetu, instalacja oprogramowania z konsoli nie sprawia żadnych problemów. Czy jest to błąd, który należy zgłosić deweloperem czy też istnieje sposób jego naprawy?
koluniu używasz sida, czyli niestabilnego wydania debiana, dużo rzeczy tam nie działa jak powinno lub czasami się wywala..a szczególnie różnego rodzaju user-friendly nakładki na menedżera pakietów są tam tak potrzebne jak głuchemu walkman..;>
ps. może jest źle skonfigurowany, nie orientuję się, bo nie używałem nigdy tego typu nakładek, ewentualnie spróbuj wersji z innego wydania debiana
A to ciekawe bo korzystam z tej wersji już dobre dwa miesiące
to nie za długo...
Widzę, że zamiast pomocy serwowane są "pyskówki"
ale jakiej pyskówki, ja chcę tylko Ci doradzić, że lepiej na sidzie nie używać takich rzeczy a zrobisz jak uważasz...zresztą napisałem, spróbuj pakietu z innego wydania..tak na sidzie się robi, jak coś nie działa to patrzysz pakiety z innych wydań (bynajmniej ja tak robił...
Gandalf888 słuchaj się Menela. On ma bardzo często (ale nie zawsze) rację. Co do Sida jeśli masz czyste repozytoria z Sida i nie mieszałeś go ze Stable (czyli Wheezy) oraz z Testingiem (Jesssie) to Sid jest równie stabilny co czysty Wheezy. Sida mam od 10.07.2014 i miałem może tylko 2x takie większe z nim problemy lecz w miarę proste do rozwiązania ale nie powodujące problemów z instalacją lub stabilnością systemu. Podstawowa zasada to nie mieszać Sida z niczym i wtedy może robić potem 2-3 aktualizacje w tygodniu a system jest Stabilny równie dobrze do Wheezy.
neo86 pisze:Co do Sida jeśli masz czyste repozytoria z Sida i nie mieszałeś go ze Stable (czyli Wheezy) oraz z Testingiem (Jesssie) to Sid jest równie stabilny co czysty Wheezy.
Nigdy nie mieszam dystrybucji, zawsze staram się korzystać z czystych systemów. Aktualnie mam następujące repozytoria:
#~Sid~#
deb [URL]ftp://ftp.us.debian.org/debian/[/URL] sid main non-free contrib
deb-src [URL]ftp://ftp.us.debian.org/debian/[/URL] sid main non-free contrib
#~~~~~~Deb-multimedia~~~~~~#
deb [URL]http://www.deb-multimedia.org/[/URL] sid main non-free
deb-src [URL]http://www.deb-multimedia.org/[/URL] sid main non-free
Apper początkowo pobierał tylko niektóre pakiety, potem sprawa się zepsuła do reszty i do tej pory nie działa. Synaptic wykonuje bez zająknięcia to co mu powiem. Szukam właśnie przyczyny przez co się zepsuło.